Carmen


după Prosper Mérimée

regia: Suren Shahverdyan


Coregrafia: Hugo Wolff
Decorul și costumele: Mc Ranin

DISTRIBUȚIE:

Bianca Pintea – Carmen

Liviu Cheloiu – Don Jose /Regizorul

Andreea Tănase  – Actriță/Muncitoare în fabrica de tutun

Andrada Fuscaș – Actriță/Muncitoare în fabrica de tutun

Iulia Verdeș – Actriță/Muncitoare în fabrica de tutun

Radu Câmpean – Soțul

Daniel Nuţă – Locotenentul

Florin Oros – Toreadorul

Radu Ilicea – Prosper

Premiera: 20 mai 2018, Sala Mare
Durata: 1h (fără pauză)

Carmen este o nuvelă realistă de Prosper Mérimée, apărută în 1845, în revista Revue des deux Mondes. Nuvela a devenit foarte populară după ce a fost adaptată, în 1875, sub formă de libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy pentru opera Carmen de Georges Bizet.

Dramatizată și adaptată, nuvela devenită piesă de teatru este o poveste de dragoste plină de pasiune. Are toate datele pentru un spectacol care oferă ocazia dezvăluirii multiplelor faţete ale talentului actorilor. Relaţia dintre Carmen şi Don Jose prinde contur în povestea cadru a distribuirii rolurilor şi a punerii în scenă a piesei ce poartă numele personajului principal feminin. Acest scenariu, de tip matrioșca, face ca spectacolul să fie mult mai captivant. Carmen este imaginea feminității și a ferocității în același timp.

După un șir de spectacole de text, acest spectacol de teatru-dans a fost necesar pentru a oferi publicului târgoviștean o gură de aer proaspăt. Teatru-dans este o formă de teatru esențializat care păstrează anumite replici cheie, dar se bazează pe succesiunea rapidă de imagini în mișcare. Rezultatul este un spectacol dintr-o singură răsuflare.

Regizorul Suren Shahverdyan este la a patra colaborare cu Teatrul Tony Bulandra, după ce a regizat one-man show-ul Hitler in love și spectacolele Un tramvai numit Dorință și Othello. Toate aceste titluri au fost încununate de succes, nu doar în Târgoviște, ci și la nivel național și internațional. Au participat la numeroase festivaluri de teatru din străinătate unde au primit aprecieri unanime. Colaborarea cu regizorul de origine armeană a reprezentat o garanție a reușitei producției Carmen. Suren Shahverdyan a propus aducerea muzicii recognoscibile din opera lui Bizet, celebra arie Habanera, în contemporaneitate prin adăugarea unui „beat” asemenea unui accent pe momentele esențiale.

Regia tehnică: Radu Marin Ilicea

Sunet: Adrian Cărăbășel

Lumini: Adrian Dragomir

Recuziter: Eduard Ștefan

Cabinieră: Georgeta Pleșa

Mașiniști: Teofil Diaconeasa, Florin Necșoiu, Nicolae Cobianu, Gheorghe Dima, Dan Georgescu

Croitorie: Georgeta Brânzea

Ateliere: Adrian Stoichiță, Florin Duțan, Florin Dițescu

Comentariile sunt închise.