Numeric`s Art Puppetry Project – N.A.P.P.

Teatrul Tony Bulandra este implicat în proiectul european Numeric`s Art Puppetry Project, un proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă. Ceilalți parteneri sunt: Centrul Marionetei al Federației Wallonie-Bruxelles din Belgia (coordonator de proiect), Teatrul de Păpuși din Ljubljana, Slovenia și Festivalul Mondial de Teatru de Păpuși de la Charleville- Mézières, Franța.

Digitalizarea a devenit o prioritate în sfera culturală, dar mai rare sunt cazurile când aceasta întâlnește lucrul cu păpuși și marionete. Între 2017 și 2020, proiectul își propune să reunească artiști și spectatori din întrega Europa pentru a descoperi, crea și experimenta ce se poate naște din alăturarea dintre arta păpușăriei și arta digitală.

 Obiective:

  • Să permită artiștilor și publicului să descopere posibilitățile creative ale tehnologiilor digitale;
  • Să facă ca noul public să fie interesat de practicile contemporane ale artelor marionetelor;
  • Să contribuie la profesionalizarea și la specializarea artiștilor păpușari în arta digitală;
  • Să determine  xperimentările hibride între marionete și noile tehnologi și să susțină utilizarea lor de către artiști, public și cercetători;
  • Să încurajeze libera circulație a artiștilor pe teritoriul european și să favorizeze schimbul de tehnici;
  • Să stimuleze utilizarea unei platforme web interactive pentru împărtășirea și învățarea on-line (e-learning);
  • Să bună bazele unor structuri aler artei marionetelor pe întregul teritoriu al Europei pentru înființarea proiectelor inovatoare.

Proiectul s-a desfășurat până în prezent conform graficului de activități, dintre care au făcut parte colocvii, ateliere de lucru, vizionări, spectacole, mese rotunde, repetiții cu public.

La Teatrul Tony Bulandra a avut loc o întâlnire de lucru, în perioada 7 – 9 iunie 2019, la care au fost prezenți: Françoise Flabat, directoare a Centrului Marionetei și a Muzeului de Artă a Marionetei, alături de Jean Bankofski, responsabil de proiecte culturale și proiecte europene; Uroš Korenčan, directorul Teatrului de Păpuși din Ljubljana; Anne-Françoise Cabanis, directoare a Festivalului Mondial de Teatru de Păpuși de la Charleville-Mézières alături de Maxence Rocheteau, responsabil administrativ.

În perioada 1 – 5 septembrie 2019, are loc la Teatrul Tony Bulandra o rezidență de lucru pentru familiarizarea cu tehnica de animație 3D stereoscopică. Rolul rezidenței și rezultate concrete:

  • Formarea unui număr de tineri actori ai Teatrului Tony Bulandra în domeniul artelor digitale și al păpușăriei, în scopul realizării unui spectacol work-in-progress, spectacol hibrid care să îmbine arta mânuirii păpușilor și marionetelor cu noile elemente de artă digitală;
  • Rezidența permite lucrul la imaginile de sinteză care vor sta la baza realizării decorurilor virtuale stereoscopice pentru producția teatrală „Cernozaurii”, care va intra în repertoriul Teatrului Tony Bulandra, producție care va îmbina arta păpușilor cu imaginea de sinteză stereoscopică. Spectacolul va putea fi vizionat cu ajutorul ochelarilor 3D stereoscopici;
  • Pe parcursul rezidenței vor lucra împreună cu Armand Richelet (specialist tehnologii 3D) și Radu Dinulescu (regizor de teatru) actori-păpușari, precum și tehnicieni din cadrul Teatrului Tony Bulandra. În timpul implementării acestei activități se vor organiza și câteva repetiții deschise publicului larg.

Repetiție CERNOZAURII – proiect N.A.P.P.


CERNOZAURII – Proiect N.A.P.P. – Repetiții 10 09 2019


CERNOZAURII – Proiectul N.A.P.P. prezentat de Radu Dinulescu

Comentariile sunt închise.