Este un laborator al preschimbării profanului în sacru, al ridicării firii mai presus de fire prin viziuni moderne ale unor regizori de prestigiu din țară și străinătate asupra unor texte din patrimoniul teatral universal.
Lucrează cu tineri și pentru tineri, pentru că ei refac mereu mirarea de a fi. Caută texte contemporane și dramaturgie tânără care să împlinească, prin temele abordate, funcția unui teatru comunitar, conștient de prezentul social.
Teatrul Tony Bulandra are trecut, prezent și viitor. Așază semne pe axa Timpului pentru a putea (re)găsi de fiecare dată drumul spre Suflet.
ISTORIC
Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște a fost inaugurat la 30 ianuarie 2002. Prezintă atât spectacole destinate, prin tematica abordată, adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, atât datorită echipei sale de artiști, cât și printr-un repertoriu bogat alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi. Teatrul poartă numele actorului Tony Bulandra. Are două săli: Sala Mare și Sala Studio Mihai Dimiu.
Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit rapid să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului său creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale, dintre care amintim:
- Festivalul Național de Teatru de la București,
- Festivalul Internațional de Teatru Medieval de la Sibiu,
- Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea,
- Festivalul Shakespeare de la Craiova.
Pe plan internațional, a fost invitat în festivaluri din Franța, Scoția, Germania, Polonia, Macedonia, Armenia, Rusia, Algeria, Egipt (Festivalul de Teatru Experimental Cairo), Turcia (2006 și 2010 – Festivalul Internațional de Teatru de la Trabzon).
A organizat, în perioada 2007 – 2009, BABEL F.A.S.T. – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, care a inclus, printre invitații săi, companii de renume precum
- Teatrul Oskaras Koršunovas (Lituania),
- Compania Volsksbühne (Germania),
- Compania Biuro Podrozy (Polonia),
- Teatrul Kaze Tokio (Japonia),
- Teatrul Changpa (Coreea de Sud),
- Teatrul Național Erevan G. Sundukyan (Armenia),
- Studio Odeon Paris (Franța).
În anul 2014, festivalul BABEL a fost reluat, bucurându-se de mare succes și continuând tradiția aducerii unor companii străine foarte apreciate. În plus, la fiecare ediție a festivalului, teatrul a mers în întâmpinarea spectatorilor printr-o impresionantă paradă și prin spectacole de stradă.
DISTINCȚII