- Teatrul Tony Bulandra pregătește un spectacol care are în rolul principal un copil-actor
„Toți adulții au fost cândva copii, doar că puțini dintre ei își amintesc.” Regăsim acest gând în prologul cărții „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, pionier al aviației, jurnalist, scriitor, dar, poate, mai presus de toate, un adevărat filosof, care și-a bazat toate observațiile pe experiențele trăite, reușind să le extragă esența. „Micul prinț” este adesea privită drept o carte pentru copii, mai ales prin prisma titlului. Cartea este o întâlnire între candoarea întrebărilor și profunzimea răspunsurilor primite, în călătoria metaforică a micului prinț pe diferite planete. Această poveste a ajuns la o notorietate neașteptată: în Franța a fost considerată cea mai bună carte a secolului al XX-lea, a fost tradusă în 361 de limbi, la care se adaugă transcrierea ei în alfabetul Braille. De-a lungul timpului, au fost făcute multe producții de teatru, filme, diferite instalații în muzee, care au avut ca punct de plecare această operă fascinantă.
Teatrul Tony Bulandra pregătește un spectacol care are în rolul principal un copil-actor, a doua producție de acest fel din repertoriul teatrului, prima, „Greuceanu”, fiind realizată cu un elev al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, cu scopul conștientizării și al integrării sociale și profesionale. Copilul-actor din acest al doilea spectacol este Codrin Cheloiu (12 ani), care joacă alături de tatăl său. Codrin realizează desene, ce sunt apoi animate și devin personaje. Ele alcătuiesc o lume imaginară bogată. Muzica și efectele sonore ale montării sunt realizate direct în spectacol, cu un instrument sensibil, vioara. Această producție vine în întâmpinarea copiilor, care vor interacționa cu tehnologia, vor găsi alte forme de comunicare și de exprimare a afectivității. Regia și scenografia spectacolului sunt semnate de Mc Ranin.
- Turneul Teatrului Tony Bulandra în Coreea de Sud, între 13 și 22 septembrie 2023
Un preambul al producției „Micul prinț”, gândit asemenea unui happening, urmează să fie prezentat cu ocazia deplasării la Daejeon, Coreea de Sud, turneu care are în prim-plan one-man show-ul „Echilibru fragil”, coproducție realizată de teatrul târgoviștean împreună cu François Jacob Company. Actuala variantă a spectacolului poartă semnătura actorului Mircea Silaghi și este dedicată memoriei regizorului francez François Jacob. Spectacolul are la bază texte ale autorului de origine franceză Jean Genet, care a reușit să redea, în operele sale, abisul sufletului uman, acolo unde se dau cele mai grele lupte între cei mai de temut demoni, care atacă frumusețea, moralitatea, credința în Bine, în existența unui scop suprem… „Echilibru fragil” subliniază însă că salvarea există chiar și pe marginea prăpastiei… sau mai ales acolo.
Acest turneu care unește două texte valoroase, două texte ce propun mari teme existențiale, este al cincilea pe care Teatrul Tony Bulandra îl întreprinde în Coreea de Sud, ca urmare a memorandumului semnat între două instituții, Teatrul Tony Bulandra și Korean Theater Association. În timpul turneului întreprins în perioada 13 – 22 septembrie 2023, conducerea teatrului târgoviștean va avea o întâlnire cu Hyungjong Song, directorul Direcției Cultură a orașului Seul, cu Jeungwoo Son, președinte al Korean Theater Association și, nu în ultimul rând, cu Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Coreea, domnul Cezar Manole Armeanu, în vederea organizării de expoziții de pictură și workshop-uri.
- Turneul Teatrului Tony Bulandra cu „Argonautas”, coproducție româno-coreeană, In memoriam Hugo Wolff
Urmărind prin acțiunile noastre colaborarea dintre Orient și Occident, am realizat o coproducție româno-coreeană intitulată „Argonautas”, poveste care vorbește despre chemarea depărtărilor, despre raportarea la ideea de străin, de război și de limbi diferite, ce își găsesc concilierea prin simpla interacțiune interumană, bazată pe limbajul nonverbal și paraverbal. În acest sens, în ceea ce privește scenografia acestei producții, s-a mers pe ideea de non-costum, de transparență care poate căpăta orice formă, poate îngloba oricâte lumini și umbre.
Coproducția „Argonautas” întreprinde, odată cu deschiderea stagiunii teatrale 2023 – 2024, un turneu în țară și în străinătate, turneu dedicat memoriei îndrăgitului coregraf Hugo Wolff, care a realizat coregrafia spectacolului. Reprezentațiile din cadrul acestui turneu se vor desfășura la Brăila, Târgoviște, Chișinău și București în datele de 26, 27, 30 septembrie, respectiv 3 octombrie 2023.
Spectacolul „Argonautas” este prezentat pentru a doua oară în Republica Moldova, la o distanță de doi ani și este găzduit de Teatrul Fără Nume. Înființat în 1989, sub titulatura de Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret, acesta face parte din Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” și, în 2018, a primit denumirea Teatrul Fără Nume.
La București, „Argonautas” se joacă pe pretigioasa scenă a Teatrului L.S. Bulandra, în sala care poartă numele regizorului ce i-a clădit istoria, Liviu Ciulei.
Reprezentația din Brăila are loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative. Tot la acest festival a fost invitat și one-woman show-ul de teatru performativ, #nuEu, cu actrița Andreea Tănase, după un text de Samuel Beckett. O femeie care își descoperă vocea, într-un amestec de sens și non-sens… fragmente de viață care încearcă să se recompună.
- Premiera deschiderii de stagiune la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște
La Sala Mare, pe data de 12 octombrie 2023, de la ora 19:00, are loc premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”, după Teodor Mazilu, în regia lui Constantin Florescu. Spectacolul este o comedie despre superficialitate, mult prea bune păreri despre sine, lupta înspre parvenire, sentimente care iau naștere, de fapt, din interes. Râsul e stârnit pe fondul discrepanței dintre aparență și esență, dintre vorbe și fapte, primele fiind lăudabile, cele din urmă de condamnat. Un text scris în perioada comunistă, cu personaje care își iau libertatea „să fenteze” regimul și al căror fel de a fi se perpetuează cu succes până astăzi, în plin regim capitalist. De aici actualitatea situației, îmbrăcată într-o fină ironie, capabilă să stârnească râsul involuntar.