Hamlet Liber – o adaptare tehno-marțială a celebrei piese shakespeariene

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște prezintă în premieră, în această toamnă, Hamlet Liber – o adaptare retro-futuristă, tehno-marțială a celebrei piese shakespeariene.

Spectacolul este montat în coproducție România – Coreea de Sud – Republica Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român, și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în parteneriat cu Asociația Teatrelor din Daejeon (Coreea de Sud) și Teatrul Fără Nume (IPCCA „Ginta Latină”) din Chișinău (Republica Moldova).

Hamlet Liber, în regia vizionară a lui Mc Ranin, care semnează deopotrivă și scenografia spectacolului, nu este o simplă remontare a celei mai cunoscute piese din lume, este o invitație incomodă, hiperintimă la cele mai copleșitoare trăiri, la cele mai spuse și, mai ales nespuse intimități articulate: îndoiala, răzbunarea, complotul, puterea, inocența, forța, iubirea, onoarea, dreptatea… speranța – toate atât de vechi, umane și volatile, aici aduse la algoritm, precizie și tehnologie… pentru inițiați. Culturi diferite, principii contrare, generații conflictuale, limbi nu doar în dialect variat, ci în alfabet non-alfabetic – astfel se conjugă universul lui Hamlet liber.

Actorii români, moldoveni și coreeni aduc publicului, fiecare în limba și graiul lor, aceste teme fundamentale, într-o montare vie, dinamică, surprinzătoare în care granița dintre clasic și contemporan dispare în universalitatea artei dramatice, demonstrând că emoțiile, conflictele și aspirațiile umane transcend granițele lingvistice și culturale. Liviu Cheloiu (Claudius, România), Marie Shim (Gertrude, Coreea), Hyeongdong Lee (Hamlet, Coreea), Sasa Jeong (Horatio, Coreea), Ion Munteanu (Polonius, Moldova), Hyeonggun Kim (Laertes, Coreea), Andreea Stanciu (Ofelia, România), Valentin Munteanu (Rosencrantz/Guildenstern, Moldova) joacă, trăiesc și cartografiază destinele acestor personaje iconice în sufletele celor puțini cărora li se permite intimitatea acestei tragedii.

 Premiera internațională a spectacolului are loc la Chișinău, pe 30 septembrie 2024, la TEATRUL FĂRĂ NUME (Instituția Publică Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină”) CHIȘINĂU, REPUBLICA MOLDOVA, urmată de alte două reprezentații pe 5 și 6 octombrie, în cadrul Zilelor Shakespeare la Chișinău, eveniment organizat de aceeași instituție.

În România, spectacolul se joacă la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, pe 8, 9 și 10 octombrie 2024.

Internațional, spectacolul este deja invitat la două festivaluri în Coreea de Sud: Busan International Performing Arts Festival (mai 2025) și Daejeon International Play Festival (septembrie 2025).

 

Hamlet Liber
adaptare după William Shakespeare
regia și scenografia Mc Ranin

Premiera: 30 septembrie 2024, TEATRUL FĂRĂ NUME (IP CCA „Ginta Latină”)

Distribuția:

Claudius / Hamlet Tatăl – Liviu Cheloiu (România)

Gertrude – Marie Shim (Coreea de Sud)

Hamlet – Hyeongdong Lee (Coreea de Sud)

Ofelia – Andreea Stanciu (România)

Horatio / Baptista – Sasa Jeong (Coreea de Sud)

Polonius / Groparul – Ion Munteanu (Republica Moldova)

Laertes / Gozango  – Hyeonggun Kim (Coreea de Sud)

Rosencrantz/ Guildenstern – Valentin Munteanu (Republica Moldova)

Traducerea și adaptarea: Elena Belciu (română, engleză), Marie Shim (coreeană)

Universul sonor: Cătălin Crețu

Bijuterii și pasmanterie: Victoria Ghirvu

Lupte scenice: Claudiu Trandafir

Manager de proiect: Liviu Cheloiu

Regia tehnică: Florin Necșoiu

Asistent platou: Iulia Dinu

Light design: Jinyoung Youn / Lucian Moga

Operator lumini: Adrian Dragomir/ Jeungsoo Lee

Visual: Adrian V. Mărgineanu

Video proiecții: Cătălin Cărămidă

Sunet: Andrei Curătureanu

Costume: Rodica Petrache

Recuzită: Cosmin Liță

Mașiniști: Vicențiu Dumitrescu, Dan Georgescu, Gabriel Bănică, Sorin Iliescu

Producător: Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, România

Coproducător: Teatrul Fără Nume Chișinău, Republica Moldova

Coproducător: Asociația Teatrelor din Daejeon, Coreea de Sud

 

Spectacolul HAMLET LIBER este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comentariile sunt închise.