Expoziţia de pictură „Interacțiuni cromatice” la Cinema Independența

Primǎria Municipiului Târgovişte şi Teatrul Tony Bulandra vǎ invitǎ la deschiderea oficială a expoziţiei de pictură „Interacțiuni cromatice” a unui grup amplu de artiști din toate generațiile, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vernisajul va avea loc marți, 21 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Galeria de Artǎ Târgovişte (foaierul Cinema Independența).

Pe simezele Foaierului Cinematografului vor fi prezentate lucrări specifice fiecărui artist participant, expoziția neavând o tematică prestabilită, cu excepția îndemnului de a deschide publicului o fereastră prin care să poată privi spre laboratorul intim al creatorului. Acoperind domenii diversificate ale artei plastice contemporane, de la observația directă și până la construcțiile abstracte și jocurile de limbaj, expoziția propune o radiografie la zi a artei noastre de astăzi.

Inițiatorul și liantul acestui eveniment este pictorul Sorin Ienulescu.

Iubitorii de artǎ sunt aşteptati sǎ viziteze expoziţia, gratuit, conform programului Galeriei de Artǎ Târgovişte în perioada 21 noiembrie 2023 – 15 ianuarie 2024.


Daniel Răgușitu

Asistăm la un joc secund în care sursa abstracţionismului nu mai este negația formei, ci sublimarea sa, transformarea ei în lumină.

Volatile, plasate la marginea lucrurilor între corp şi retină, lucrările lui Daniel Răgușitu desenează contururile unei lumi în care toate amintirile încep să foşnească, siluete bizare alunecă prin nori de culoare, aerul se face când roşu, când verde, galben sau violet.

Critic de artă, Alexandra Crăciun

  Robert Vraciu

„Cronografiile” expuse la  Galeria „Simeza” se transformă într-un periplu în memoria imediată, păstrând în gestul său artistic registrul unui desenator excepțional, care își diseminează compozițiile în notele geometriei și structuralismului, în racursiuri și perspective, susținute de discursul cromatic în gama violet – ocru, brun – albastru grizat, în simbolistica zarurilor aruncate și a jocului de șah, punctând astfel ideea hazardului.

Critic de artă, Ana Amelia Dincă

 Florin Mocanu 

Tablourile sale sunt explozii de culoare, au profunzimi care ne induc spații solare și labirinturi pe care ochiul  le poate explora în funcție de sensibilitatea și cultura privitorului.

Tema „Câmpuri tăinuire”, fiind o continuare a preocupărilor artistului pentru Pictură abstractă, o direcție ce pune accent pe emoțiile interioare ale pictorului care se relevă pe pânză printr-un discurs cromatic de impact, prin distribuirea culorilor gestual, în aparență, dar aplicate după reguli ale cromatologiei și norme de structură compozițională.

Critic de artă, Ana Amelia Dincă

 Marius Frăţilă

În aceste compoziții cu temetica generică „Conflict vegetal” am introdus ca piese de inventar elemente vegetale supradimensionate, care cresc sălbatic, aflate în continuă transformare, tensiune și conflict, pe care le-am dispus intenționat periferic, pentru a revela – evidenția – expresivitatea formei golului compozițional, pe care îl declar Personaj Principal și principala mea provocare plastică.

Am imaginat un univers intim, conceput și tratat „ca peisaj al propriului interior” a cărui concretețe în simplitate îmi oferă prilejul de a expune în soluții compoziționale simple, raporturi de culoare și forme ca subiecte în sine ale picturii (ale pictării).

Marius Frăţilă

„Pictura lui Marius Frăţilă poate fi produsă, cu revelarea picturii europene, 1900, ce nu abandona figurativul, în exerciţiul abstractizării, a etalării de sine, a picturii („ca pictură”) şi a investirii abstractismului în noul figuratism, platonic. Marius Frăţilă propune viitor. Eu accept propunerea lui.”

Gheorghe Iova

 

Angelica Alexa

Corpul alegorizat, ritualizat, emblematizat este, în ordinea figurativ ului, precum prisma care relevă, în ordinea luminii, toate culorile. Schimbările thanatice din evoluția corporală nu pot scăpa mitului, devin un traseu inițiatic, o aventură controlată prin poveste, prin stații narative.

Critic de artă, Aurelia Mocanu

 

        

 

Comentariile sunt închise.