Gâlcevile din Chioggia

de Carlo Goldoni
Regia: Laurian Oniga

 

Partea figurativă” a evenimentului prilejuit de Teatrul ”Tony Bulandra” este construită de regizorul Laurian Oniga în cheie muzicală, astfel nici ritmul, nici tonalitatea nu au de suferit, și mai ales nu se pierd pe parcursul montării. Savurosul text al lui Goldoni, un text dens și extrem de ofertant pentru actorii de comedie, dat fiind caracterul său economicos și extrem de pragmatic, cu dialog alert și fără alte expozeuri, este preluat și el într-un mod inventiv și fără nici un fel de stridențe.

Checca – Adina Stan
Libera – Silvia Gâscă
Lucietta – Monica Ciută
Pasqua – Georgiana Mazilescu
Canocchia – Irina Melnic
Orsetta – Ana Pasti
Isidoro – Sebastian Bălășoiu
Vicenza – Simona Şaiu
Fortunato – Corneliu Jipa
Toffolo – Laura Vasiliu
Beppe – Romul Morutan
Toni – Liviu Vlad

Nimic prăfuit / 2003.02.07 / Irina Ionescu Teatrul azi nr 3-4-5 / 2003

Nimic învechit, demodat, deșuet. Nici la propriu, și cu atât mai puțin la figurat. Cam așa se prezintă primele impresii (totodată și cele mai puternice) lăsate de premiera spectacolului ”Gâlcevile din Chioggia” de Goldoni, la Teatrul ”Tony Bulandra” din Târgoviște. Autorii morali și concreți ai reușitei sunt, indiscutabil, directorul teatrului M.C. Ranin și regizorul Laurian Oniga. Vorbind despre aspectele practice și anterioare ale creației artistice, trebuie spus că meritul îi aparține directorului Ranin, care s-a ocupat în ultimele șase luni (exclusiv și foarte serios) de renovarea și amenajarea sediului teatrului și care a știut să-și apropie o echipă foarte tânără de colaboratori, de la teatrologul Gabriela Gropoiu la actorii din trupă (absolvenți fără excepție ai promoțiilor 1999-2002) și bineînțeles, la absolut toți ceilalți membri ai echipei. Proiectele cu care pleacă la drum Teatrul ,,Tony Bulandra” sunt foarte ambițioase și, mai mult decât atât, par a fi, în mare parte, chiar certitudini, judecând după totala lipsă de superstiție cu care le-a anunțat directorul M.C. Ranin: un festival al tânărului regizor, spectacole regizate de Mihai Maniuțiu. Victor loan Frunza, Petrica lonescu – prezenta deja mult anunțata și, în consecință, mult așteptata pe scenele romanești. Partea figurativă” a evenimentului prilejuit de Teatrul ”Tony Bulandra” este construită de regizorul Laurian Oniga în cheie muzicală, astfel nici ritmul, nici tonalitatea nu au de suferit, și mai ales nu se pierd pe parcursul montării. Savurosul text al lui Goldoni, un text dens și extrem de ofertant pentru actorii de comedie, dat fiind caracterul său economicos și extrem de pragmatic, cu dialog alert și fără alte expozeuri, este preluat și el într-un mod inventiv și fără nici un fel de stridențe. Mai mult decât atât, se reușește și conservarea spiritului teatral absolut special, datorat, în textul original, muzicalității și inflexiunilor limbii italiene. Cei treisprezece actori din distribuție – Monica Ciută, Roxana Joitza, Ana Pasti, Adina Stan, Simona Saiu, Ilie lordan, Voicu Hetel, Laura Vasiliu, Silvia Gâscă, Vitalie Ursu, Ștefan Cepoi, Radu Sandu și Irina Melnic – au, absolut toți, chef să joace (lucru normal, de altfel, dar care numai printr-o absență, de cele mai multe ori prelungită în alte locuri, devine aici brusc extraordinar), să se vadă și să fie văzuți; motiv pentru care aduc, în jocul lor, foarte multă forță, energie debordantă și prospețime.
O seară de comedie absolut agreabilă. Un spectacol, un teatru plăcut, plin de speranță -care ne dă și nouă speranța că lucrurile vor intra în normal la un moment dat, un moment nu prea îndepărtat.

Comentariile sunt închise.