Evenimentul lunii ianuarie – premiera spectacolului ”Balcanicele”, în regia lui Alexander Hausvater va avea loc duminică, 11/01/2015!

Teatrul Tony Bulandra are plăcerea de a vă invita duminică, 11 ianuarie, începând cu ora 19:00, la premiera spectacolului ”Balcanicele”, în regia lui Alexander Hausvater.
BALCANICELE este o tragedie multimedia, un spectacol despre cruzimea dintre secole, o meditație vizuală asupra condiției umane așa cum ea se relevă numai în cele mai întunecate momente ale existenței.
Pornind de la textul „The Balkan Women” al dramaturgului și scenaristului american Jules Tasca, regizorul Alexander Hausvater a reușit o simbioză unică între arta teatrală la cel mai înalt nivel și mediul filmic, prin îngemănarea cu filmul „Le Roi du Coeur”, regizat de Philippe de Broca în anul 1966. Rezultatul este un spectacol în care teatrul și filmul comunică în loc să concureze, o experiență în care ecranul hrănește scena, iar scena susține proiecția, într-un dialog halucinant, copleșitor.
„Teatrul este un experiment mereu aplicat, mereu reînnoit. Teatrul nu este despre răspunsuri. În momentul în care aș simți că am găsit toate răspunsurile la întrebările mele, aș renunța la această meserie, pe loc. Teatrul este despre a pune întrebările potrivite, despre a comunica în așa fel cu spectatorul – nu consider că „public” este un termen potrivit, fiindcă implică pasivitate – încât acesta să-și asume o dilemă, să plece schimbat. Mesajele sunt pentru e-mailuri și pentru SMS-uri. Nu vreau mesaje, vreau întrebări. Nu vreau aplauze. Vreau ca spectatorii să reacționeze mai profund, să-și dorească să schimbe ceva la ei, la relațiile lor, la viața lor.” – Alexander Hausvater
Balcanicele este un spectacol puternic încărcat din punct de vedere politic, întrucât este vorba despre drama inimaginabilă a femeilor musulmane din Bosnia, în timpul conflictului armat cu Serbia, la sfârșitul secolului 20. Este un spectacol despre evenimente reale trecute sub tăcere în mod sistematic, nu doar de comunitatea internațională, ci și de chiar victimele lor. Violurile sistematice ale femeilor musulmane de către soldații sârbi aflați sub ordin, într-un plan fără precedent de a provoca sarcini, pentru a crește ponderea de populație sârbă din teritoriul Bosniac sunt un capitol deosebit de dur al istoriei recente, și al istoriei cruzimii umane în general. Imposibilitatea relatării acestor atrocități este scrisă chiar în natura credinței islamice, întrucât recunoașterea acestor evenimente ar submina total însăși țesătura fundamentală a familiei în cadrul paradigmei culturale islamice. Din acest motiv, spectacolul Balcaniceleîși propune să dea o voce, să atragă atenția asupra acestui fenomen, pentru a problematiza tăcerile la care ne supunem și validitatea motivelor pentru care refuzăm comunicarea, la toate nivelurile interacțiunii interumane – de la familie la politică externă.

Comentariile sunt închise.