Invitație la teatru: SATIERIKON, un spectacol de teatru-imagine

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște vă invită duminică, 27 martie 2016, de la ora 19:00, la Sala Mare, la SATIERIKON, un spectacol de Horațiu Mihaiu.

Intrarea este gratuită.

SATIERIKON este un nou spectacol vizual, țesut din coregrafie, muzică și imagine, o călătorie culturală inedită reunind două personalități istorice singulare, două inteligențe separate de secole, dar foarte similare prin umor, inventivitate și datorită proprietății remarcabile de a fi cu mult înaintea contemporanilor lor: Petronius, autorul unuia dintre cele mai cunoscute texte ale antichității și Erik Satie, compozitorul francez care a inventat avangarda muzicii clasice.

Relația dintre aceste spirite creatoare este una strânsă, fertilă, în asemenea măsură încât ne putem întreba cu toată sinceritatea cum se face că nu a mai fost abordată până acum?! Este doar unul din semnele că viziunea lui Horațiu Mihaiu aduce noi perspective, noi moduri de a percepe istoria, cultura dar în primul rând scena.

Pentru cunoscători, Erik Satie rămâne compozitorul care a spart canoanele muzicii clasice și a influențat mulți alți compozitori prin originalele sale ”gnosiennes” și ”gymnopedies”, compoziții pline de sensibilitate și subtilitate. Ravel chiar recunoaște meritele lui Satie și cât de mult a însemnat acesta pentru el. Muzica lui Erik Satie, atât de concentrată în timp, surprinzătoare prin accentele ei antipolifonice, ne poartă printr-o lume arhaică ce pare desprinsă din Satyricon-ul lui Petronius, purtând cu ea volutele hedoniste, erotice sau de înțelepciune ale primului roman cunoscut de omenire.  Însoțiți de un maestru – magister, determinant în alegerea destinului, duși de mână parcă de sunetele compozitorului, vom face un excurs sonor printre meandrele sufletești ale unui componist, pentru a desluși cum și cât ne sunt de aproape, uneori, muzele. Cel puțin muza lui Erik Satie i-a luminat calea și l-a îndrumat spre capătul Satyriconului. Al lui Satie Erik.

 

Horațiu Mihaiu

satirikonÎn distribuție:
Liviu Cheloiu, Corneliu Jipa, Elisabeta Râmboi, Delia Lazăr, Maria Nicola, Ana Maria Carablais, Cristina Dumitra, Mircea Silaghi, Robert Iosif


Scenografia: Horațiu Mihaiu
Coregrafia: Mălina Andrei
Video: Cezar Enache
Light design: Adrian Dragomir, Oana Caibăr
Sound design: Andrei Mihai
Regie tehnică: Radu Ilicea

Comentariile sunt închise.