AMAZONIA – premieră absolută pentru România

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște anunță finalizarea proiectului teatral inițiat anul trecut, „Telecomanda teatrală -Tu alegi ce vrei să vezi!”, printr-o nouă premieră a lunii martie: AMAZONIA de Michal Walczak. Acest titlu a fost ales în unanimitate de publicul prezent la spectacolul lectură din 26 ianuarie 2015, devansând, ca voturi exprimate, celelalte 4 titluri propuse în cadrul acelui program.

AMAZONIA, scrisă în 2009, este o veritabilă saga a individului rătăcit în jungla urbană a derizoriului. Și o comedie contemporană, care privește cu ironie și sarcasm începutul de carieră în lumea show-bizz-ului, dificultățile și nereușitele întâmpinate de tinerii protagoniști pe acest drum extrem de sinuos și costisitor. Pentru că, dincolo de consumul de suflet implicat, pe aceștia riscă să-i coste și viața personală, relația, sănătatea psihică.

AMAZONIA este așadar „o privire” critică aruncată în bucătăria industriei de spectacol, de la noi și de aiurea, dar și o poveste de dragoste care rezistă până la final, în tradiția celui mai clasic happy-end. Michal Walczak (născut în 1980) a studiat regia de teatru la Academia de Teatru din Varșovia și este unul dintre cei mai prolifici dramaturgi din tânăra generație. A debutat în 2001 cu piesa SANDBOX, o poveste despre incapacitatea LUI și a EI de a comunica emoțional și de a (se) iubi. Textul s-a bucurat imediat de succes, fiind montat în 11 teatre din Polonia și SUA și tradus în germană, engleză, maghiară, cehă și italiană.

Avanpremiera spectacolului AMAZONIA, de Michal Walczak, în regia lui Chris Nedeea, va avea loc în data de 24 martie 2016, iar premiera pe 25 martie 2016, ambele de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

În distribuție: Cosmina Lirca, Mircea Silaghi, Cristian Olaru, Ilie Ghergu, Camelia Pintilie, Radu Câmpean, Andreea Tănase și Sebastian Marina.

Regia: Chris Nedeea

Scenografia: Marius Nițu / Light design: Oana Caibar & Adrian Dragomir / Video design: Cătălin Buzea / Sound design: Andrei Mihai / Regia tehnică: Radu Ilicea

Regizorul Chris Nedeea a acordat, cu ocazia acestui eveniment deosebit în lumea teatrală târgovișteană, un amplu interviu pentru ziarul online oficialmedia.com, din care reproducem:

Oficial Media: Cum decurg repetițiile și ce aduce AMAZONIA in peisajul teatral contemporan?

Chris Nedeea: La repetitii suntem foarte ironici cu noi insine si ne dam seama ca sunt atat de multe clisee, atat de multa energie si munca pierduta pentru fiecare secunda de pe scena, sunt ore de munca in spate, care nu se vad, care nu pot fi cuantificate. Actorul ajunge sa se dea cu capul de toti peretii si de toti colegii ca sa reuseasca sa se afle in lumina reflectoarelor. Pe de alta parte e vorba despre fascinatia inceputurilor si de obsesia inceputurilor, de societate, de nostalgia acelui verde inca necontaminat, de aici si Amazonia si nevoia lor de a se refugia intr-o jungla urbana, intr-o jungla reala.

Oficial Media: Defineste jungla urbana…

Chris Nedeea: Jungla urbana insemnand tot ceea ce inseamna cotidian, mizerie, politic si discriminare sociala in jurul nostru versus paradisul pe care il visam, care ne lipseste si ne poate conferi dramul de liniste necesar supravietuirii. Dar este vorba si despre o jungla a carierei, o jungla a debutului. Inceputul oricarui individ intr-o meserie, pentru ca este foarte greu sa-ti incepi o viata sociala, sa poti sa te autosustii, sa-ti faci o cariera si inceputurile astea sunt un fel de saga fara sfarsit… si nu reusim sa trecem de acest prag psihologic de fapt, de permanentizare derutanta a inceputului astuia, tot timpul incepem ceva dar niciodata nu terminam, nu avansam. Eu inca sunt la debut dupa 20 de ani. Iar aici, cativa tineri incearca sa inceapa o cariera, in film, in teatru..si cateodata le iese, cateodata nu, dar le iese cu sacrificii si se pervertesc si pierd; pierd ceva din ei insisi, pierd suflet, pierd energie, isi pierd inocenta in primul rand. E ca un prag de trecere, o maturizare fortata, prin pragmatism si prin toate legitatile care iti guverneaza viata. AMAZONIA are o poveste usor de inteles si mult umor pentru ca distributia este foarte buna.

afis-amazonia-03

Comentariile sunt închise.