Nora


de Henrik Ibsen

Regia: Gelu Badea
Scenografia: Mc Ranin

Regia tehnică: Radu Ilicea | Lumini: Oana Caibăr | Sunet: Emil Matei | Costumier: Georgeta Pleșa | Croitorie artistică: Georgeta Brânzea | Recuziter: Eduard Ștefan | Mașiniști: Teofil Diaconeasa și Florin Necșoiu

Premiera: 14 ianuarie 2016, Sala Studio
Durata: 2h

 

“Nora” a fost pusa pentru prima data in scena la Teatrul Regal din Copenhaga, in 21 decembrie 1879. Piesa s-a jucat cu sala plina si a inregistrat un adevarat succes. Astazi, lucrarile lui Ibsen constituie parte esentiala din repertoriul teatral universal, in fiecare luna fiind prezentate pe aproximativ 100 de scene din intreaga lume.

Nora este un personaj feminin controversat, cu prozeliți și contestatari, cu păreri pro și contra privind acțiunile și caracterul ei. Inițial, doar o simplă marionetă, cu personalitatea înăbușită, fără inițiative, fără puterea propriei exprimări, ajunge în punctul de cotitură existențială, momentul primei hotărâri majore. Deșteptare din letargia în care trăise este relevarea propriului său EU. Păpușa de până atunci, închisă într-o colivie de lux, se autodescoperă. Pentru întâia oara, Nora se vede pe sine ca ființă umană, cu propria ei conștiință și personalitate, dotată cu suflet propriu și cu capacitate de a discerne. În acel moment, ea își reneagă întreaga existență de până atunci, refuzând postura de locatară a unei case de păpuși, dorind un nou mod de viață. Ea dorește un alt concept despre viață, alte principii care să-i călăuzească existența. Nora precede femeia modernă a zilelor noastre, care nu se mulțumește să fie doar o umbră în spatele unui bărbat, ci își dorește să devină o femeie de succes, cu propria ei personalitate, cu propriile ei aspirații, cu propria sa carieră.

Nora Helmer – Antonia Ionescu Micu
Torvald Helmer – Lucian Pavel
Nils Krogstad – Marin Grigore
Doctorul Rank – Corneliu Jipa
Christine Linde – Andreea Tănase

Comentariile sunt închise.