NORA – ultimele repetiții premergătoare premierei

Teatrul Tony Bulandra vă invită la prima dintre cele două premieri ale începutului de an. Spectacolul Nora, de Henrik Ibsen, poartă semnătura regizorului Gelu Badea, scenografia fiind semnată de Mc Ranin.

Nora sau Casa de păpuși e o critică aspră, crudă a ipocriziei sociale ce roade viața de familie și relația genuină dintre soți și care nu poate fi depășită decât prin ruperea dureroasă a cercului vicios: plecarea Norei pentru a se descoperi pe sine, pentru a deveni, chiar, o „mamă vrednică“.

afis-nora-site

• A fost publicata pe 4 decembrie 1879, la Copenhaga
• Prima editie a fost lansata in 8000 de exemplare, cea mai mare editie de pâna atunci a lucrarilor lui Ibsen
• A avut un succes extraordinar, iar prima editie a fost epuizata in mai putin de o luna
• Este mentionata inca din 19 octombrie 1878, in “Insemnari pentru tragedia contemporana”, unde Ibsen scrie: “Exista doua tipuri de legi spirituale si doua tipuri de constiinte – una pentru barbati si una pentru femei. Ei nu se inteleg unii pe ceilalti, dar in viata de zi cu zi, femeile sunt judecate dupa legile barbatilor, ca si cum nu ar fi femei, ci barbati. In cele din urmâ, sotia din piesa este in incurcatura si nu stie ce e bine si ce e rau. Este total derutata de sentimentele naturale, pe de o parte, si increderea in autoritate, pe de alta parte”
• A fost primul succes international al lui Ibsen, cu care si-a facut debutul in sfera literaturii internationale
• “Nora” a fost pusa pentru prima data in scena la Teatrul Regal din Copenhaga, in 21 decembrie 1879. Piesa s-a jucat cu sala plina si a inregistrat un adevarat succes. Astazi, lucrarile lui Ibsen constituie parte esentiala din repertoriul teatral universal, in fiecare luna fiind prezentate pe aproximativ 100 de scene din intreaga lume.

Comments are closed.