Într-o atmosferă artistică deosebită, Primăria Municipiului Târgoviște și Teatrul Tony Bulandra vă invită la vernisajul expoziției de pictură „RETROSPECTIVĂ”, semnată de artista Aneta Fătu. Evenimentul va avea loc miercuri, 25 septembrie 2024, de la ora 17:00, la Galeria de Artă Târgoviște, în foaierul Cinema Independența.
Aneta Fătu, cunoscută pentru explorarea temei mării în compozițiile sale, surprinde în lucrările sale profunzimea și misterul peisajului marin, prin tonuri variate de gri, ocru și albastru. Criticul de artă Ana Amelia Dincă remarcă finețea și complexitatea tușelor sale, care transcend realitatea într-o atmosferă suprarealistă și cosmică.
Vă așteptăm să descoperiți aceste peisaje pline de emoție și subtilitate, reflectând legătura profundă a artistei cu marea. Expoziția va fi deschisă publicului între 25 septembrie și 5 noiembrie 2024, cu intrare liberă, conform programului Galeriei de Artă Târgoviște.
Aneta Fătu privește marea de la țărm și o înțelege plastic prin prisma ritmurilor vizuale și auditive, oferindu-i adevărate experiențe spirituale. Întinderea necuprinsă a apei primordiale, simbolizând dispariția și regenerarea naturii umane, este reprezentată prin rapelul diferitelor tonuri de gri, care accentuează ideea de neștiut, de primejdie, de nesiguranță, dar și de autocunoaștere, pentru că aceste degradeuri sunt reflexul viselor și al energiilor feminine. Aneta Fătu iubește marea, valențele nostalgice statornicite în pictura sa se pot citi și din perspectiva anilor petrecuți împreună.
Trăind la malul Mării Negre, conformația geografică a zonei s-a reflecata direct și în mod benefic asupra viziunii sale. Din punct de vedere al elaborării interne a operei de până acum, o serie de compoziții au ca dominant acest cenușiu printre ai cărui pigmenți observăm tăcute nuanțe de violet și albastru, ocru și verde, intensități variate de gri neutru, implicându-se dinamizant în forța vizuală a imaginii.
Diferențiind cu subtilitate traseul tonal, care urmează configurația unor pensulații repetitive, cu evidente cadențe de picturalitate, juxtapuneri și armonii, lucrările au un efect analeptic, care se instalează odată cu parcurgerea ipostazelor în care marea ființează prin instantaneele surprinse de artistă. Alăturate albului grizat, nuanțele plumburii, prin greutatea lor, nu reduc mișcarea tușelor creatoare de tensiuni care ipostaziază necunoscutul și implicarea tragică a mării, din contră, anima substanța vie și glacială, susținută de captivante și statornice griuri. În cadrul acestui echilibru discursiv, preferința pentru demersul abstract nu este absolută, indicii ale figuravului și însăși structura naturală a mării alcătuiesc metamorfoze cromatice, datorate curbelor și tușelor dispuse diagonal, a pietrelor tridimensionale, creând impresia spațiului pustiu și suprarealist. Dimensiunea cosmică a reprezentărilor este activată de planurile orizontale care se duc în registrul îndepărtat prin supraetajarea suprafețelor de culoare, chiar și atunci când undele lichide abia transcend din molcomul lor dans. Există o serie de lucrări în care echilibru general este dislocat, dând posibilitatea liniilor directoare să ne conducă spre centrul tabloului, principiile ordonatoare ale compoziției făcându-ne să ne îndreptăm privirea spre un punct de interes, pe care îl receptăm cu ochii minții. Stânci și pietre, care se întrepătrund uneori cu vegetație, se constituie în adevărate posibilități de interpretare și sintetizare a motivului inspirațional, prin soliditatea structurilor și a intențiilor de a le geometriza, implicând sugestii de tridimenional.
Fiind analitică în juxtapunerea coloristică, Aneta Fătu își continuă căutările la țărm, printre roci solide, ale căror colțuri unghiulare se contopesc în imagine, într-o zbatere continuă. Tușeurile energice și spontane conțin discrete linii care surprind în timp real ritmul lin sau puternic al valurilor, în funcție de momentul reprezentat.. Lucrările Anetei Fătu sunt peisaje de toamnă târzie, când impresiile fugitive în care lumina are efecte metalice, alternează cu terne conglomerate de pasta picturală.
Ana Amelia Dincă