Macbeth

de William Shakespeare

Regia: Răzvan Mureșan

Scenografie: Mc Ranin
Muzică: George Puiu

Premiera: 2 noiembrie 2014, Sala Mare
Durata: 2h

Spectacolul MacBeth în regia lui Răzvan Mureșan este unul din principalele evenimente teatrale ale stagiunii 2014/2015, cel puțin în Teatrul Municipal Tony Bulandra. „Tragedia scoțiană”, așa cum este supranumit textul Shakespearian, este un adevărat thriller, marcat de o tensiune extremă, plin de pericol și de trădare. Montarea lui Răzvan Mureșan este una stilizată, de o eleganță rece, minimală, transpunând intriga politică din textul original într-o ramă lesne de recunoscut în secolul 21: cea a unei lumi interlope vibrante și pline de suspiciune paranoică. Actorii invitați Ionuț Caras, Alexandra Caras (MacBeth și Lady MacBeth) și Cristian Grosu (MacDuff) întruchipează foarte inspirat această lume opresivă, completați desigur de echipa Teatrului Tony Bulandra.

Textul lui Shakespeare este unul vestit nu doar pentru tensiunea și duritatea capturate în narațiune, ci și din pricina miturilor care s-au țesut în jurul său de-a lungul anilor, legate de un anume „blestem” care s-ar abate asupra companiilor de teatru suficient de curajoase încât să-l pună în scenă. Iată câteva din cele mai savuroase povești:

– in 1672, la Amsterdam, montarea lui MacBeth s-a oprit în strigăte de groază, atunci când actorul care îl juca pe MacBeth l-a înjunghiat realmente pe Duncan, folosind din greșeală un pumnal adevărat în locul celui trucat din recuzită.

– anul 1937 a fost cel în care marele actor Lawrence Olivier a jucat pentru prima oară MacBeth: în timpul spectacolului, acesta a scăpat ca prin urechile acului de o greutate de 15 kilograme care s-a desprins din spațiul de deasupra scenei și a căzut la nici 10 centimetri de el. De asemenea, i s-a rupt sabia pe scenă iar lama a zburat în public, lovind un om din public, care apoi a suferit un atac de cord. Totodată, regizorul și actrița care o juca pe Lady MacDuff au suferit un accident de mașină pe drumul înspre teatru iar proprietarul teatrului a suferit un atac de cord fatal în timpul repetițiilor. În 1955, Lawrence Olivier a încercat din nou rolul MacBeth, scrântindu-și glezna în primele scene ale primei reprezentații.

– în 1942, în timpul montării lui John Gielgud, au murit trei actori iar scenograful și costumierul s-au sinucis înconjurați de creațiile lor coșmarești pentru spectacol.

– în 1953, Charlton Heston a suferit arsuri foarte serioase atunci când pantalonii săi de scenă au luat foc, fiind înmuiați din greșeală în kerosen, în timpul unei reprezentații în aer liber, în Bermuda.

– în 1998, în timpul unei reprezentații cu Alec Baldwin și Angela Bassett, Baldwin a suferit o tăietură foarte serioasă la o mână, în rolul lui MacDuff.

Din fericire, echipa Teatrului Tony Bulandra nu a trecut prin asemenea accidente teribile… deocamdată. Vă invităm să le urați noroc și să fiți alături de ei în timpul reprezentațiilor spectacolului MacBeth din această stagiune.

Macbeth – Ionuț Caras
Lady Macbeth – Alexandra Caras
Duncan – Corneliu Jipa
Banquo – Sebastian Marina
Malcom – Ionuț Constantinescu
Donalbain – Dan Clucinschi
Macduff – Cristian Grosu
Ross – Rareș Lucaci
Lennox – Cristian Olaru
Fleance – Daniel Vișan
Portarul – Ilie Ghergu
Vrăjitoare 1/Seyton – Lana Moscaliuc
Ucigaș 1 – Cătălin Mareș
Ucigaș 2 – Costin Butăroiu
Vrăjitoare 2 – Ida Butăroiu
Vrăjitoare 3 – Radu Iordache

 

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.