Într-un decor artistic remarcabil, Primăria Municipiului Târgoviște și Teatrul Tony Bulandra vă invită cu căldură la deschiderea expoziției itinerante „Ochii femeilor/Women’s Eyes”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, la Galeria de Artă Târgoviște, situată în foaierul Cinema Independența.
Această expoziție itinerantă de fotografii artistice este rezultatul eforturilor cluburilor Soroptimist Internațional din România și ajunge acum și în Târgoviște, după un periplu prin diverse orașe ale țării: Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Slatina și Timișoara.
Prin intermediul acestui proiect, soroptimistele doresc să ofere o perspectivă unică asupra realității cotidiene, privită prin ochii femeilor. Lucrările fotografice explorează o varietate de teme, de la peisaje naturale și urbane, la cele arhitecturale și abstracte.
Vă îndemnăm să vă alăturați acestui eveniment captivant și să vă bucurați de frumusețea și profunzimea artei contemporane. Expoziția de fotografie va fi deschisă publicului în perioada 20 aprilie – 20 mai 2024, cu intrare liberă, conform programului Galeriei de Artă Târgoviște.
Maria Alexe, președintele USIR, a spus:
Această expoziție de fotografii și de postere își dorește să fie un eveniment prin care Uniunea Soroptimist Internațional din Romania să comunice comunității ceva despre această organizație.
Dar cine este sau ce este Uniunea Soroptimist Internațional Romania? Este o organizație de tip ONG formată din cluburi, unite într-o uniune națională, uniunile la rândul lor fiind unite în federații. Uniunea Soroptimist Internațional Romania (USIR) este formată din opt cluburi, Primul club din Romania este clubul Craiova cel care anul trecut a aniversat 30 de ani de la înființare. Celelalte cluburi sunt în orine alfabetică: Brașov, București, Cluj, Slatina, Timișoara, Târgoviște și nou înființatul club de la Suceava. USIR este membră a Federației europene. Scopul acestei organizații este să contribuie la emanciparea fetelor și femeilor prin educație, să militeze pentru egalitatea de gen și împotriva oricărei forme de violență. Organizația susține acțiunile de protecție a mediului și promovarea femeilor în societate.
Această expoziție s-a născut datorită unei idei a Cristinei Botez, membră SI Slatina, cunoscută artistă vizuală și curator al unor expoziții importante. Este în același timp o consecință fericită a pandemiei, fiindcă atunci au apărut în cadrul Uniunii Soroptimist mai multe grupuri whatsapp pe care membrele au postat poze din viața lor sau a clubului. Conștientă de puterea de comunicare a imaginii, Cristina Botez s-a gândit să facă cunoscut spiritul soroptimist prin imaginile surprinse de membrele diverselor cluburi. Impactul expoziției a fost crescut datorită faptului că epoziția a devenit o expoziție călătoare.
Sunt aproape 60 de fotografii realizate de membrele tuturor cluburilor din Romania. La apelul Cristinei Botez cluburile au trimis imagini diverse. Selecția a respectat această diversitate a lumii pe care o vedem prin ochii femeilor, peisaje pitorești, amintiri din călătorii, animăluțe simpatice, o poză în care poate fi admirată o famile cu patru femei din generații diferie. Sunt imagini a căror frumusețe îți taie respirația, fapte cotidiene, detalii semnificative ca acel ciob de sticlă pe malul mării, expresie grăitoare a poluării apelor. Fiecare privitor se regăsește în aceste imagini. Curatorul expoziției, Cristina Botez a reușit prin sistemul de panotare să pună în valoare fiecare imagine.