21 martie – Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor

Joi, 21 martie 2024, cu ocazia Zilei Mondiale a Marionetiștilor și Păpușarilor, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște prezintă, în premieră, cu o distribuție nouă, reluarea spectacolului „Gulliver în Țara Lilliput”, regizat de artistul păpușar și profesorul Gabriel Apostol, târgoviștean de origine. Spectacolul surprinde o parte a călătoriei personajului Gulliver, un simplu om, perceput ca uriaș de către liliputani, locuitorii Țării Lilliput. Situațiile sunt neașteptate, hilare și, totodată, moralizatoare.


În fiecare an, UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor) alege o temă cu prilejul acestei zile și transmite un mesaj. Tema din 2024 este Clima.

În continuare, redăm o parte a mesajului aniversar transmis de Dimitri Jageneau, secretar general al UNIMA:

„Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor din 2024 este despre semnificația schimbărilor climatice, despre elemente ale mediului înconjurător și echilibrul fragil al vieții pe Pământ… despre a înțelege și a deveni, metaforic, aceste elemente, precum zăpada, ploaia, soarele, vântul, norii, un curcubeu. Și, de asemenea, despre ciclul planetelor, al valurilor și al anotimpurilor, precum și despre vârstele corpului. E important să ne amintim că toate aceste cicluri sunt ritmuri care ne oferă coregrafia și gesturile de care avem nevoie, pentru a menține și a crea zilnic lumea în care trăim.

Căutând universalul, ceea ce ne leagă, mai degrabă decât ceea ce ne desparte, propun o viziune a unei organizații care este mai puternică tocmai datorită diferențelor din cadrul ei, fără ca aceste diferențe să o diminueze sau să o submineze. […] Cruzimea se propagă din nou și din nou, prin crime și atrocități fără nume. O eroare de empatie ne face să nu putem înțelege cealaltă persoană și ceea ce ea ne transmite. «Hiper-puternicul» are întotdeauna dreptate? Andersen ne-a povestit despre o fetiță pierdută pe străzi, în agitația festivităților de sfârșit de an. Rămasă orfană, visa să câștige câțiva bănuți și, aprinzând chibrituri, visa la căldură, la o masă și un brad de Crăciun. Este, întotdeauna, irevocabilul o certitudine?”

Sursa: https://www.unima.org/en/the-rustling-horizon/


Comentariile sunt închise.