ABSOLUT – Ivan Turbincă, eroul lui Ion Creangă, în viziunea lui Iureș și Dabija

afis-absolut-05

Marile școli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Câți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărâmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cântece și telenovele.
Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte își vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari și esențiale fără fasoane, cu umor și nepăsare.
După rolurile din ”Creatorul de teatru”, ”Ultima bandă a lui Krapp” , „Capra sau cine e Sylvia?” și ”Acasă la tata”, Marcel Iureș se întâlnește cu Ion Creangă. Pentru multă lume va fi o surpriză. Mai puțină lume va spune însă: ”Era și timpul!”

Alexandru Dabija

Spectacolul a castigat “Premiul pentru cel mai bun spectacol al unei companii independente” la Festivalul Comediei Romanesti, FestCO, ediția a X-a.

“Regizorul Alexandru Dabija regenerează umorul lui Ion Creangă într-un spectacol cu un singur actor, la Teatrul Act din Bucuresti. În Absolut!, Marcel Iureș joacă drăcește și gătește îngerește (fasole la conservă), îi cântă lui Dumnezeu în strună la muzicuță și trimite moartea dupa țigări. Spectacolul e o lecție de tehnică actoricească și de stil regizoral, un mix de inteligență care aruncă în aer și Raiul, și Iadul. Alexandru Dabija este un regizor pentru care simplitatea este sinonimă cu fantezia, un profesionist care arată, în perioada recentă, că știe cum să-i apuce de picior pe Dumnezeii literaturii clasice.”

Dan Boicea

Comments are closed.