Argonautas (România-Coreea de Sud)

Texte culese și adaptate de Darko Lukić și Mc Ranin

Un spectacol de Mc Ranin
(coproducție româno – sud-coreeană)

Coregrafie: Hugo Wolff
Coordonator echipa coreeană: Jeungwoo Son

DISTRIBUȚIE:

Iason  – Mircea Silaghi

Medeea – Andreea Tănase

Medeea 2 – Oana Marcu

Orfeu  – Radu Câmpean

Mopsus – Euiryeong Lee

Castor – Cristian Olaru

Polux – Hyeonggun Kim

Heracle – Alex Iezdimir

Tatăl Medeei – Sanghoon Kang

Dădaca – Eunju Lee

Regele din Korcula – Taeyoon Kim

Corifeu – Marie Shim

Corifeu – Liviu Cheloiu

Premiera: 3 iunie 2023, Sala Mare
Durata: 1h 30min (fără pauză)

Această apropiere nu a apărut din neant. Participarea Coreei de Sud la Babel a fost substanțială prin prezența Companiei „CHANGPA”, apoi prin trupele coordonate de Jeungwoo Son, pe atunci președintele Seoul Theater Bomb Festival. Desigur că s-a legat și o prietenie. Am descoperit în primul rând că între țările noastre sunt foarte multe lucruri similare… istoria nu ne-a răsfățat. Cele două țări s-au aflat mereu la granița unor mari imperii. Teritoriile au fost ocupate și apoi separate… noi am cunoscut comunismul… coreenii de nord încă îl trăiesc.

Și România și Coreea încearcă să-și afirme identitatea culturală într-o lume orientată spre globarizare.

În acest joc al istoriei, în prezent, teatrul are rolul său, pentru a restabili echilibrul în societate, prin educație, prin estetica sa. Teatrul și numai teatrul poate vorbi într-o formă artistică și elaborată despre istorie și politic și poate da speranță, prin susținerea ideii de dragoste și frumos.

Indiferent de țara în care te-ai născut, de limba ta, de starea de călător descoperitor de noi locuri și oameni… trebuie să recunoaștem că suntem tributari ideii de poveste. Povestea umple cu frumos golul lăsat de război. Povestea face viața mai lesne de trăit.

Iar o cale de înțelegere găsim prin ceea ce ne apropie. Argonautas este o călătorie româno-coreeană plină de curaj și sens artistic.

Vântul. Aud și simt vântul care ne purta pe mare spre țărm. Țărmul e viața… Țărmul e capătul unei călătorii și începutul alteia…

Mihai Constantin Ranin

Sunet: Șerban Fleancu

Lumini: Adrian Dragomir

Tehnic: Florin Necșoiu

 

 

 

Comentariile sunt închise.