Oreste

de Euripide

Regia: Yiannis Paraskevopoulos

Traducere: Claudiu Sfirschi-Lăudat
Scenograf: Horațiu Mihaiu
Costume: Valentin Codoiu
Coregraf: Johanna Bodor
Compozitor:  Manos Milonakis
Asistent regie: Mircea Silaghi
Regizor tehnic: Iulian  Scarlat
Light design: Adrian Dragomir

Premiera: 9 aprilie 2023, Sala Mare
Durata: 1h 35min.

ORESTE de Euripide este o poveste tragică despre crimă, răzbunare, nebunie, dar și despre prietenie, despre iubirea necondiționată dintre frate și soră. Deși se petrece în lumea antică, acțiunea ne emoționează și azi prin intriga puternică și perenitatea sentimentelor/trăirilor profund umane. Spectacolul îmbină clasicul cu modernul, astfel încât să fie atractiv pentru spectatorii de azi.

  1. Ce simțiți despre acest proiect?

Fiecare spectacol este un pretext pentru o întâlnire. O întâlnire cu un text excepțional, în primul rând și in al doilea rând cu oameni. Parteneri cu care vom descoperi secretele textului. Ceea ce face ca acest spectacol să fie deosebit este faptul că întâlnirea dintre noi toți pornește de la zero. Totul începe de la zero. Pentru mine, majoritatea colaboratorilor cu care lucrez sunt noi. Așa că ceea ce este cel mai important este să pot lucra armonios și să ajung sa-i cunosc cu adevărat pe toți acești oameni sub pretextul textului Oreste a lui Euripide.

  1. Ce v-a inspirat in alegerea acestei importante tragedii?

Oreste al lui Euripide este o piesă excepțională pentru că vorbește despre două lucruri pe care le consider foarte importante în acest moment din viața mea. Primul este dreptul la CuvântCuvântul este un mare dar pentru om și trebuie să-l folosească pentru a putea merge mai departe. A revendica. A convinge. Dar mai ales pentru a putea comunica fără a ascunde nimic.

Al doilea element pentru mine este tinerețea. Tinerețea îmi dă dreptul să greșesc, pot să mă entuziasmez și să disper într-o secundă fără ca aceast lucru să fie criticat negativ. Si asta este posibil doar pentru că sunt tânăr.

Dar lucrul cel mai important dintre toate în opera lui Euripide este elementul de suspendare. Ca și autorul însuși, eroii săi se află în permanență suspendați între două condiții, două situații, două decizii. Acesta a fost și nucleul de bază al lucrului cu actorii și cu colaboratorii. Cât de greu este să te găsești tot timpul între două situații.

  1. Câteva cuvinte despre echipa, care este cel mai important lucru pentru un spectacol bun?

Spectacolul acesta are forma pe care o are pentru că i-am cunoscut pe acești actori și pe acești colaboratori la Teatrul Tony Bulandra. Pentru mine cea mai mare inspirație sunt oamenii cu care lucrez. Actorii cu care lucrez și bucuria lor. Acesta, pentru mine, este cel mai frumos element al muncii noastre. Bucuria.

 Yiannis Paraskevopoulos, regizorul spectacolului Oreste

Cum ai reușit să creezi această punte extraordinară între actor, regizor, gest și spectacol?

Eu lucrez de foarte mult timp în teatru. Se cuvinte să învăț suficient de la foarte mulți regizori, actori. (…) Dacă între echipa artistică și cea tehnică comunicarea este bună, totul servește un singur țel.

Cum este echipa? Ți se pare că, fiind echipa tânără, ei reușesc să colaboreze organic, reușesc să creeze emoția gestului?

Fiecare artă necesită timp. Această încredere să se nască. Încrederea dă un fel de, cred eu, așa presupun, așa îmi imaginez eu, încrederea creează un fel de liniște aptă pentru a lucra. Vorbesc despre faptul că există o armonie de unde putem să sărim ca de pe o saltea imaginară ale cărei fire sunt construite din încredere, din țesătura piesei, din imaginația regizorului – o croială din care tu poți construi o lume. Fiecare personaj este mereu, mereu, foarte important. Cred în acel spectacol unde dacă am pune un aparat de fotografiat și dacă am fotografia tot spectacol și ne-am uita la oricare dintre imagini, făcută în tot acest timp de o oră, două ore, trei ore, dacă fiecare imagine exprimă ceea ce trebuie să exprime scena respectivă sau pur și simplu este atât de expresivă imaginea – atunci acel spectacol este bun. Mai mult decât atât, atunci înseamnă cî artiștii pe scenă se simt legați unii de alții, conectați prin cusătura personajelor. Eu presupun că dacă un artist se duce pe scenă, își dă seama de responsabilitatea pe care el o are pentru public. Să nu uităm. Să nu uităm că, probabil ce toți cei care am început o dată se ne ocupăm de teatru, am pornit de la un vis. Un vis care avea diferite. Dacă ne îndepărtăm foarte mult de acest vis, din cauza faptului că a trăi în meserie este greu, este complicat, ai nevoie de putere sufletească, de putere psihică, de disciplină și libertate.

Cum găsești balanța între a fi liber, a fi un spirit liber, dar a avea disciplină în meseria din scenă, care dă siguranță pentru tine și pentru toți ceilalți. Și dacă tot aceste lucruri se combină și există și le simțim din nou, atunci poate că avem puterea de a trăi în meserie demn.

Tragedia greacă adusă în contemporaneitate. Cum a reușit echipa acestui proiect să modeleze atât de frumos, atât de actual, oferindu-se unui text cu rădăcini în nașterea universului teatral?

Astăzi, în viața cotidiană, mulți poate că se sperie de ideea de a se uita la un spectacol bazat pe o piesă greacă from the ancient times, dar Yiannis, regizorul acestui spectacol, a lucrat la text în mod bravuros. (…) Este foarte important ca tu ca public să fii implicat în ceea ce se va întâmpla prin toate porțile dramaturgice care sunt importante și care sunt îmbibate de dramă și de expresivitate. Bun, Yiannis știe foarte bine cum să aducă textul și textura textului aproape de public.

Cum reușești să pictezi atât de frumos, atât de grațios, gestul fiecărui cuvânt?

Multă școală. Mie-mi place să fiu, cum să spun, să mă aplec față de știința altora. În acest fel, dacă eu sunt deschisă, acumulez foarte mult, am posibilitatea să învăț. Ofer respect față de ce știu alții – asta mă ține în curiozitate. Următorul pas este cum pot eu să îi învăț pe alții ceea ce știu eu în proporție absolut perceptibilă pentru ei. Actorii nu sunt dansatori – actorii își folosesc și trupul și mintea și sufletul și, bineînțeles, având în vedere că ei se ocupă de artă, au întotdeauna un fel de frică față de chestiunea asta a mișcării. Trebuie să găsesc toate ustensilele pentru a-i calma, pentru a reuși să deschid curiozitatea și să le demonstrez lor că ei pot face ceea ce le arăt eu. Atunci vine faza de răbdare și de explicație. Cât de mult înseamnă un gest, cât de mult pe scenă ceea ce faci fizic, cât de mult contează proporția – de a folosi corpul împreună cu textul. Cum se împletesc factorii aceștia și cât de multă importanță au dacă tu crezi în puterea ta și, după ce ai depășit faza de învățare  – ea fiind o fază foarte izolată – (….) când simți că ei sunt pe faza de a fi siguri pe ei, atunci vind calitățile artistice, de unde ei pot zbura mai departe prin piesă și prin munca lor în scenă.

Sunt pasionată de ceea ce fac, ador teatrul și este o dragoste care, oricât de romantic sună, este o dragoste care nu se termină pentru că, de fiecare dată, eu fiind freelancer, nu am posibilitatea de a fi în  stiuație comodă. Din nou și din nou, oricât de mult știu eu despre meseria asta, cu cât știu mai mult, cu atât îmi dau seama cât de mult mai am de învățat. Nu mă bazez pe ce am făcut ieri.

Johanna Bodor, coregraf

Electra  – Oana Marcu

Oreste – Alex Iezdimir

Pylades – Andrei Mărcuță

Menelau  – Cristian Olaru

Elena – Iulia Verdeș

Hermiona – Iulia Alexandra Dinu

Tyndar – Constantin Florescu

Mesagerul – Camelia Varga

Frigianul – Radu Câmpean

Apollo – Florin Georgescu Jr.

Corul: Andrada  Fuscaș, Ana Maria Carablais

Premieră de primăvară rece la „Bulandra” târgovișteană…
Ionuț  Cristache, 10 aprilie 2023, Gazeta Dâmboviței

Așadar, Oreste este o tragedie târzie a lui Euripide, prezentată pe scenă pentru prima dată în anul 408 î.Hr., care continuă povestea lui Oreste, după evenimentele din piesa lui Euripide Electra, pe când acesta caută să se elibereze de chinurile provocate de Erinii după uciderea de către el a mamei sale și încearcă să obțină achitarea pentru fapta sa de către justiția pământeană. Piesa începe cu un monolog al Electrei, în fața palatului din Argos, ce reamintește evenimentele petrecute până în acest punct, în vreme ce Oreste, epuizat de Erinii, doarme. Ea explică cum Oreste și-a omorât mama, Clitemnestra pentru a răzbuna uciderea de către aceasta a tatălui său, Agamemnon, și cum, în ciuda profeției mai timpurii a lui Apollo, Oreste este în prezent torturat de Erinii sau Furii din pricina matricidului său, singura persoană capabilă să-l calmeze, să-l liniștească în nebunia sa fiind Electra. Pentru a complica și mai mult lucrurile, o facțiune politică conducătoare din Argos vrea să-l trimită la moarte pe Oreste pentru crima să. Singura speranța a acestuia este legată de unchiul său, Menelau (Menelaus), care tocmai s-a întors acasă cu soția lui, Elena (sora Clitemnestrei), după ce a petrecut zece ani în Troia și, apoi, mai mulți ani adunând avere în Egipt. Oreste se trezește, înnebunit în continuare de Erinii, chiar atunci când Menelau sosește la palatul din Argos. Cei doi și Tyndareus (bunicul lui Oreste și socrul lui Menelau) discută despre crima lui Oreste și nebunia lui rezultată din aceasta. Lipsit de compasiune, Tyndareus îl ceartă dur pe Oreste care, apoi, îl roagă pe Menelau să vorbească în fața adunării din Argos din partea lui. Menelau nu-și susține, nici el, nepotul, nevrând să-și compromită puterea fragilă printre greci, care-l învinovățesc încă, împreună cu soția sa, pentru declanșarea războiului din Troia. După plecarea lui Menelau, vine Pilade (Pylades), cel mai bun prieten al lui Oreste și complice la crima sa, și vorbește cu Oreste despre opțiunile lor. Ei merg să-și pledeze cazul înaintea adunării orașului, însă nu au succes în această privință. Execuția lor pare acum să fie sigură, așa că Oreste, Electra și Pilade își fac un plan disperat de a se răzbună pe Menelau, fiindcă   le-a întors spatele. Pentru a-l face să sufere amarnic, ei se hotărăsc să le ucidă pe Elena și pe Hermione (tânăra fiică a Elenei și a lui Menelau). Oricum, atunci când se duc să o omoare pe Elena, aceasta dispare în mod periculos. Reușesc să o captureze pe Hermione, iar atunci când Menelau reintră în scenă, are loc o neînțelegere între el, pe de o parte, și Oreste, Electra și Pilade, pe de altă parte. Întrucât este pe cale să se întâmple și mai multe vărsări de sânge, Apollo sosește pentru a restabili ordinea (cu rolul de „deus ex machina”). El explică despre dispăruta Elena că a fost amplasată printre stele, că Menelau trebuie să revină la casa sa din Sparta și că Oreste trebuie să meargă la Atena pentru a fi judecat de justiția de aici, unde va fi achitat. De asemenea, Oreste trebuie să se căsătorească cu Hermione, iar Pilade cu Electra.

Mi s-a părut necesară această poveste mai amplă și ușor școlărească a lui Oreste, tocmai pentru că mă așteptam ca „evenimentele” care se petrec pe scenă, în premiera noastră, să fie cam lipsite de coerență epică, deși, fără îndoială, teatrul modern folosește azi și alte mijloace pentru a ajunge la spectatorii îngândurați, scufundați în penumbra sălii de ceremonie actoricească. Dar n-a fost așa, instrumentele regizorale au fost chiar ușor „didactice”, ca într-o explicație răbdătoare pentru public.

S-a spus că tendințele inovatoare ale lui Euripide au ajuns la culme în Oreste și că există, în mod sigur, multe surprize dramatice inovatoare în tragedie, cum ar fi faptul că Euripide nu își ia numai libertatea de a alege variante mitice pentru a servi țelului său ci, totodată, aduce laolaltă miturile în modalități întru totul noi și face, fără vreo ezitare, adăugiri materialului mitic. Se pare că de aici a pornit și propunerea „montării târgoviștene”, doar că, adesea, este un drum lung de la intenție la realitate. Efortul regizorului grec a fost, însă, remarcabil și cu efecte dramaturgice clare. Se simte că el a înțeles ceea ce spunea, de mult, Nietzsche și anume că mitul a murit în mâinile violente ale lui Euripide.  De altfel, piesa de teatru a fost considerată ca „subversivă și în mod categoric anti-război. La finalul acesteia, Apollo declară că pacea trebuie să fie respectată  mai mult decât alte valori, fiind o valoare întruchipată în actul lui Oreste de a cruța viața sclavului fenician, ce sugerează că frumusețea vieții transcende toate granițele culturale atât pentru sclavi, cât și pentru oamenii liberi”. 

În propunerea dramatică de primăvară târgovișteană, regizorul grec reușește să ne convingă că Oreste este o piesă foarte întunecată, chiar personajul nostru este prezentat, mai degrabă, ca instabil psihic, cu Furiile care-l urmăresc, reduse la simple fantome ale imaginației sale pe jumătate delirante, iar adunarea politică din Argos este portretizată ca o gloată violentă pe care Menelau o aseamănă cu un foc de nestins; legăturile de familie sunt și ele văzute ca fiind de mică valoare, cu Menelau eșuând să-și ajute nepotul și cu Oreste plănuind, în schimb, o răzbunare drastică, chiar până în pragul de a o ucide pe vara sa, Hermione.  Regizorul a încercat să urmeze o astfel de intenție, nu fără sorți de izbândă, iar actorii i-au înțeles eforturile adunate  cu răbdare și pricepere.

Acolo unde spectacolul găsește, totuși, forța dramatică în întregul ei, iar actorii o urmează cumva disciplinați, într-un efort colectiv reușit, este în paralela propusă între legea datoriei morale și legile și normele sociale și sunt aduse în prim-plan, dar sugerate discret, paradoxurile societății moderne prin intermediul textului antic. Totuși, senzația este că actorii se străduiesc să facă numai ceea ce li s-a cerut, reprimându-și vizibil un fel de iritare incipientă. Și da, mai cred că toate acestea pot să fie, în fapt, chiar calități actoricești.

În concluzie, o montare decentă, o seară de teatru reușită, un început de primăvară, cum spuneam, cam rece. Am mai precizat și altădată, aceasta nu e o cronică, sunt doar însemnările unui iubitor de teatru, mereu fericit să descopere iarăși o lume nouă aici, la noi acasă, la Târgoviște.

Comentariile sunt închise.