Oreste – o nouă premieră la Teatrul Tony Bulandra

Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgoviște vă invită sâmbătă, 8 aprilie, și duminică 9 aprilie 2023, de la ora 19:00, în Sala Mare, la avanpremiera și, respectiv, premiera spectacolului ORESTE de Euripide, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos.

ORESTE de Euripide este o poveste tragică despre crimă, răzbunare, nebunie, dar și despre prietenie, despre iubirea necondiționată dintre frate și soră.

Deși se petrece în lumea antică, acțiunea ne emoționează și azi prin intriga puternică și perenitatea sentimentelor/trăirilor profund umane.

Spectacolul îmbină clasicul cu modernul, astfel încât să fie atractiv pentru spectatorii de azi.

Actor și regizor de teatru, Yiannis Paraskevopoulos a absolvit Școala Superioară de Artă Dramatică a Teatrului Național din Grecia de Nord în 1993. În 1996 a fondat organizația teatrală Nees Morphes, în Salonic.

Yiannis Paraskevopoulos continuă să activeze ca artist polivalent, atât ca actor, cât și ca regizor, colaborând cu Teatrul Național al Greciei de Nord din Salonic, Teatrul Național Grecesc din Atena, Organizația Teatrală din Cipru și cu Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, unde a creat până în prezent: Romeo și Julieta (2005), Medeea (2006), Lysistrata (2013), Pescărușul (2015), Obsesii (2019).

  1. Ce simțiți despre acest proiect?

Fiecare spectacol este un pretext pentru o întâlnire. O întâlnire cu un text excepțional, în primul rând și in al doilea rând cu oameni. Parteneri cu care vom descoperi secretele textului. Ceea ce face ca acest spectacol să fie deosebit este faptul că întâlnirea dintre noi toți pornește de la zero. Totul începe de la zero. Pentru mine, majoritatea colaboratorilor cu care lucrez sunt noi. Așa că ceea ce este cel mai important este să pot lucra armonios și să ajung sa-i cunosc cu adevărat pe toți acești oameni sub pretextul textului Oreste a lui Euripide.

  1. Ce v-a inspirat in alegerea acestei importante tragedii?

Oreste al lui Euripide este o piesă excepțională pentru că vorbește despre două lucruri pe care le consider foarte importante în acest moment din viața mea. Primul este dreptul la Cuvânt. Cuvântul este un mare dar pentru om și trebuie să-l folosească pentru a putea merge mai departe. A revendica. A convinge. Dar mai ales pentru a putea comunica fără a ascunde nimic.

Al doilea element pentru mine este tinerețea. Tinerețea îmi dă dreptul să greșesc, pot să mă entuziasmez și să disper într-o secundă fără ca aceast lucru să fie criticat negativ. Si asta este posibil doar pentru că sunt tânăr.

Dar lucrul cel mai important dintre toate în opera lui Euripide este elementul de suspendare. Ca și autorul însuși, eroii săi se află în permanență suspendați între două condiții, două situații, două decizii. Acesta a fost și nucleul de bază al lucrului cu actorii și cu colaboratorii. Cât de greu este să te găsești tot timpul între două situații.

  1. Câteva cuvinte despre echipa, care este cel mai important lucru pentru un spectacol bun?

Spectacolul acesta are forma pe care o are pentru că i-am cunoscut pe acești actori și pe acești colaboratori la Teatrul Tony Bulandra. Pentru mine cea mai mare inspirație sunt oamenii cu care lucrez. Actorii cu care lucrez și bucuria lor. Acesta, pentru mine, este cel mai frumos element al muncii noastre. Bucuria.

 Yiannis Paraskevopoulos, regizorul spectacolului Oreste

 

ORESTE de Euripide

Regia : YIANNIS PARASKEVOPOULOS

Traducător: Claudiu Sfirschi-Lăudat

Scenograf: Horațiu Mihaiu
Costume: Valentin Codoiu
Coregraf: Johanna Bodor
Compozitor:  Manos Milonakis
Asistent regie: Mircea Silaghi
Regizor tehnic: Iulian  Scarlat
Light Design: Adrian Dragomir

Cu actorii (în ordine alfabetică):

Ana Maria Carablais, Radu  Câmpean, Iulia Alexandra  Dinu, Constantin  Florescu, Andrada  Fuscaș, Florin  Georgescu Jr., Alex Iezdimir, Oana  Marcu, Andrei  Mărcuță, Cristian  Olaru, Camelia  Varga, Iulia  Verdeș

 

Comentariile sunt închise.