S-a stins actorul Boris Petroff

4 noiembrie 1939 – 18 noiembrie 2021

 

Azi, 18 noiembrie 2021, s-a stins Boris Petroff. Împlinise 82 de ani pe 4 noiembrie. Un artist desăvârșit, care și-a dedicat zeci de ani din viață teatrului pentru copii. Un spirit ludic, mereu șugubăț și cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare.

Debutul ca profesionist s-a făcut în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara. A jucat peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească și universală, bucurându-și publicul în peste 4000 de reprezentații.

A avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori.

Rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București a fost Geppetto din „Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.

Breasla teatrală i-a recunoscut și răsplătit anii dedicați Teatrului. În anul 2004, Boris Petroff a primit premiul special UNITER pentru teatrul de Copii.

Ani de zile, Boris Petroff a fost președintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi „Ferdinand I”.

O personalitate complexă, un actor cu 100 de fețe.

Și-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.  Ultima punere în scenă  la teatrul târgoviștean a fost spectacolul „Poveste de Crăciun” după Charles Dickens.

Maestrul Boris Petroff, regizorul acestui spectacol, are un simț deosebit pentru lucrul în teatrul pentru copii, simț cultivat în urma unei experiențe de decenii, atât pe scena teatrului, cât și în spatele microfonului, în teatrul radiofonic, în lectura poveștilor pentru copii pe care ni le amintim cu atât drag de pe discurile părinților noștri, în dublarea celor mai noi filme de animație. Viziunea sa asupra textului lui Dickens este una esențializată, plină de candoare și de căldură, evitând unele din gesturile melodramatice ale autorului victorian.

Boris Petroff spunea: „Am învățat că cel mai prețios dar sunt copiii buni și inocenți și reacția lor în preajma sărbătorilor. Lucrurile simple au o valoare inestimabilă pentru că sunt făcute cu suflet și dăruire. Vă propunem să întâmpinăm împreună sărbătorile de iarnă cu magia lor învăluită în zvon de cântece și clopoței. Vă așteptăm să fiți alături de noi în acest maraton actoricesc care are ca temă ideea de miracol și care își propune să bucure micii privitori.”

 

În ultimii ani de viață se retrăsese la Moroieni (Dâmbovița).

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească.

(o parte din date au fost preluate de pe site-ul UNITER)

Comentariile sunt închise.