Comunicat de presă – Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței”

Comunicat de presă
Târgoviște, 01.11.2021

Ref.: Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței” – dedicat promovării repertoriului istoric şi contemporan al Romanţei, pentru a uni marile spirite naționale din trecut cu cele ale tinerei generaţii

Programul Naţional de Concerte „Tinereţea Romanţei” este o suită de evenimente artistice, ce se desfășoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și care continuă seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017, 2018, 2019 și 2020 sub genericul „Romanţa ne unește”, „Comori ale Romanţei” şi „Izvoare ale Romanţei”, ca evenimente asociate Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din

Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional

„Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din România și Republica Moldova.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 22 octombrie 2021, cu Concertul extraordinar „Tinereţea Romanţei”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediţia a 54-a.

Programul concertelor:

În luna noiembrie 2021 sunt programate următoarele concerte:

* Deva – 3 noiembrie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”;

* Craiova – 14 noiembrie, la Opera Română Craiova;

* Constanța – 21 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operă și Balet „Oleg Danovski”;

În luna decembrie 2021 sunt programate următoarele concerte:

* Brașov – la Opera Brașov;

* Chișinău – la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”;

* Iași – la Centrul Cultural „Constantin Arvinte”;

* București – la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;

* Târgoviște – la Muzeul „Casa Romanţei”.

Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” continuă programul „Casa Romanței– ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Naţional al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Naţională a Moldovei pentru UNESCO.

Instituții organizatoare implicate în realizarea programului: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Braşov, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Judeţean de Cultură „Constantin Arvinte” din Iaşi.

Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA, Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR, cotidianul „JURNAL DE DÂMBOVIŢA”.

Sponsori: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAŢIA

„HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING.

Sfârșitul comunicatului de presă

Scurtă prezentare a Programului Național de Concerte „Tinerețea Romanței”

Programul Naţional de Concerte „Tinereţea Romanţei” este o suită de evenimente artistice, ce se vor desfășura sub patronajul CNR UNESCO, care continuă, seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017, 2018, 2019 și 2020 sub genericul „Romanţa ne unește”, „Comori ale Romanţei” şi „Izvoare ale Romanţei” incluse, ca evenimente asociate, Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”.

Prin spectacolele din anul 2021, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgoviște și-a propus să aducă în atenţia tinerilor file de aur din repertoriul istoric şi contemporan al Romanţei, pentru a uni marile spirite naţionale din trecut cu cele ale tinerei generaţii, , întru susţinerea muzicii și a poeziei românești, care slujesc patrimoniul naţional dragostea de ţară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român, tradiţiile şi identitatea noastră culturală.

În cadrul Programului Naţional de Concerte „Tinereţea Romanţei”, dorim să organizăm concerte de Romanţă în zone istorice ale ţării, în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care vor participa tineri laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică.

Romanţa este un gen muzical de patrimoniu, care se află în geneza Imnului Naţional al României și figurează în Repertoriul naţional al patrimoniului cultural imaterial. Numeroase instituţii prestigioase din România susţin demersul de înscriere a Romanţei pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară la Ministerul Culturii, în colaborare cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO.

Mulţumirile noastre pentru participarea la realizarea Programului Naţional de Concerte „Tinereţea Romanţei” se îndreaptă spre Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Braşov, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Judeţean de Cultură „Constantin Arvinte” din Iaşi.

Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA, Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR, cotidianul „JURNAL DE DÂMBOVIŢA”

Sponsori: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAŢIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING.


 

CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE
Str. Tudor Vladimirescu, nr. 46A, et. 3, Târgoviște, jud. Dâmbovița, CIF 35890904
Tel.: 0245/620.734 Fax: 0245/213.722

www.centrulunescotgv.ro  / e-mail: centrul.cultural.unesco.tgv@gmail.com


Puteti vedea documentul original accesând acest link: Comunicat de presa Programul National de Concerte Comori ale Romantei 2021 (.pdf, 831 kB)

Comentariile sunt închise.