Ziua Mondială a Marionetei – 21 martie

Ce este Ziua Mondială a Marionetei?

Lansată în 2003 de UNIMA, Ziua Mondială a Marionetei este atât un instrument concret pentru promovarea artelor marionetei, cât și un proiect care permite unirea actorilor mânuitori de păpuși din aceeași zonă.

Această zi mondială urmărește să promoveze artele marionetei prin a apăra, printre alte obiective:

  • menținerea și protejarea tradițiilor și, în paralel, reînnoirea artei marionetelor
  • utilizarea marionetei ca mijloc de educație etică și estetică

Ziua Mondială a Marionetei este acum sărbătorită în toată lumea prin intermediul Centrelor sale Naționale și a membrilor acestora.

Această zi este ocazia de a transmite în mod colectiv și pe scară cât mai largă diversitatea artelor mânuirii păpușilor de astăzi!

Un mesaj care ne conectează

În fiecare an, începând cu 2006, o personalitate din sectorul artistic sau cultural este solicitată să scrie mesajul Zilei Mondiale a Marionetei. Este vorba de prezentarea valorilor pe care UNIMA le poartă și care se află în această artă milenară, pentru a transmite un mesaj de coeziune și pentru a face lumină asupra acestei arte.

Anul acesta, mesajul aparține Doamnei Audrey Azoulay, Director General al UNESCO:

Sărbătorită din 2003 la inițiativa Uniunii Internaționale a Marionetei, Ziua Mondială este o ocazie de a aduce un omagiu păpușarilor, o artă milenară de o bogăție excepțională. Abilitate subtilă de gest, joc de mișcare și iluzie, de umbră și lumină; stăpânirea costumului, formei și sculpturii; arta de punere în scenă, sinteză și simbolism; virtuozitate tehnică și poezie, arta păpușarilor este o artă universală, o artă totală. Potrivit lui Paul Claudel, marionetele sunt „Cuvânt care acționează” și, prin această narațiune transformată în acțiune, pot întruchipa la fel de bine cotidianul, dar pot da viață poveștilor și fabulelor din trecut. Moștenire inestimabilă, marionetele, fie că se mișcă în solemnitatea unui ritual sau în punerea în scenă contemporană, sunt întotdeauna o artă actuală. Acest lucru este afirmat de Lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, care astăzi are 12 forme diferite ale acestei arte. De la teatrul de umbre cambodgian Sbek Thom la teatrul de păpuși slovac și ceh, este de fiecare dată o concentrare excepțională de cunoștințe și tradiții și un patrimoniu comun care trebuie protejat.

Acest angajament este și mai important astăzi, deoarece această artă fragilă se confruntă cu provocări fără precedent.

Este, în primul rând, pandemia COVID-19 care, în timp ce ne amintește cât de mult avem nevoie de puterea visătoare și evocativă a marionetelor, a pus în pericol supraviețuirea lor, înlăturând pentru mulți artiști condițiile normale de a-și desfășura activitatea și a obține veniturile adesea precare.

În acest sens, eforturile depuse de UNIMA pentru a sprijini economic actorii culturali din domeniu sunt prețioase și trebuie susținute pe scară largă. Dar, dincolo de criză, aceleași riscuri revin marionetelor în ceea ce privește diversitatea culturală în general și, în special, pentru această artă live, provocarea tranziției vieții culturale la digital. Prin urmare, în aprilie anul trecut, UNESCO a lansat mișcarea de dezbatere mondială RésiliArt, care a reunit artiști și profesioniști din domeniul culturii pentru a reflecta împreună asupra provocărilor din sector. Datorită sprijinului UNIMA, în 2020 au fost organizate peste 15 dezbateri cu protagoniștii păpușarilor din întreaga lume.

A sosit momentul astăzi să tragem concluzii și să ne mobilizăm colectiv, astfel încât această artă să poată continua să existe, să fie răspândită și să ne inspire.

În timpul Zilei Mondiale a Marionetei, UNESCO aduce un omagiu tuturor celor care fac această artă să trăiască, cu pasiune și – în aceste vremuri foarte speciale – cu curaj.

Un afiș comun

În fiecare an din 2018, un „cec în alb” este acordat unui artist din lume pentru a realiza afișul pentru Ziua Mondială a Păpușarilor.

Fiecare structură participantă poate folosi afișul Zilei Mondiale a Marionetei, îl poate solicita în limba sa la UNIMA și apoi îl poate descărca de pe site-ul UNIMA.

Anul acesta, afisul Zilei Mondiale a Marionetei a fost realizat de Maryam Samaan.

Născută în 1984 în Damasc, Siria, Maryam Samaan practică arte plastice și scenice.

Absolventă de pictură la Damascus Fine Arts și de scenografie la Damascus Higher Institute of Dramatic Arts, s-a mutat în Franța în 2009 pentru a-și continua studiile de teatru la Sorbonne Nouvelle – Paris 3 University și la EESAB din Rennes în domeniul designului.

A plecat în Liban între 2016 și 2019 pentru a lucra în tabere de refugiați cu și pentru copii, oferind spectacole de păpuși, ateliere și o expoziție de desene.

Maryam Samaan s-a întors în Franța la sfârșitul anului 2019.

Instagram: https://www.instagram.com/maryamsamaan/?hl=fr
Facebook: https://www.facebook.com/maryam.m.samaan

Poveștile noastre au mai mult decât un început, mult mai mult decât un destin
Unele dintre ele rămân suspendate și nemișcate, în timp ce altele au căzut fără nicio explicație
Dar există întotdeauna cei care continuă să se legene în gol pentru a crea mișcare.

قصصنا لها أكثر من بداية وأكثر بكثير من مجرد مصير
بعضها ظلًّ معلقًا بلا حراك، وبعضها الآخر سقط تدريجياً دون أي تفسير.
لكن هناك دائمًا أولئك الذين يواصلون التأرجح في الفراغ لإنشاء الحركة

Maryam Samaan

Un proiect video

UNIMA propune în fiecare an un proiect video care să fie realizat individual sau în cadrul atelierelor de lucru cu copii. Această propunere este trimisă în toată lumea și toate videoclipurile sunt editate pentru a fi difuzate pe 21 martie!

Ce putem propune pentru Ziua Mondială a Păpușilor?

Deja, putem folosi ceea ce avem în comun: mesajul, posterul și videoclipul.

Apoi, această Ziua Mondială a Păpușilor este sărbătorită în mai multe forme. Fiecare îl însușește în felul său și propune acțiuni de diferite tipuri:

  • festivaluri,
  • spectacole,
  • parada marionetelor,
  • expoziții, instalații,
  • ateliere pentru tineri și bătrâni,
  • tururi în spatele scenei și activități la fața locului (de exemplu: ateliere, mini-spectacole etc.)
  • lecturi ale mesajului pentru Ziua Mondială a Marionetei,
  • noaptea marionetei

Depinde de voi să inventați restul!

Poster 2021
WPD Logo

Comentariile sunt închise.