Richard al III-lea


de William Shakespeare

Regia: Di Trevis
Scenografia: Mc Ranin
Muzica: Dominic Muldowney
Dramaturgia: Mircea Laslo şi Cătălina Baciu

Light design: Adrian Dragomir şi Oana Caibăr | Sunet: Emil Matei | Execuție costume: Georgeta Brânzea | Asistență regie: Cătălina Baciu | Regie tehnică: Mircea Macarie | Șef producție: Iulian Scarlat | Cabinier: Georgeta Pleșa | Recuziter: Eduard Ștefan | Sculptură: Alin Gavrilă și Alexandru Mocanu | Cașerare: Marius Nițu | Ateliere: Emilian Alecu și Adrian Stoichiță | Mașiniști: Teofil Diaconeasa și Florin Necșoiu

Premiera: 3 octombrie 2015, Sala Mare
Durata: 2h 30min (cu pauză)

 

Imaginați-vă parcarea unui supermarket în construcție. Utilaje, marcaje rutiere, benzi fluorescente, iureșul unui șantier. Sub plăcile de beton zace un schelet diform și nobil – rămășițele unui rege care a inflamat istoria și imaginația lumii timp de patru sute de ani: Richard al III-lea.

Descoperit în Septembrie 2012, scheletul lui Richard al III-lea a stârnit cercetări febrile și o renaștere a interesului pentru povestea sa dramatică. Scheletul arată semnele unei morți foarte violente, dar dincolo de acest detaliu deja cunoscut istoriei, se pare că trupul deja neînsuflețit al regelui a fost supus la tratamente simbolic umilitoare, ca de pildă rana de pumnal din zona bazinului. Aceste urme indică o atitudine extrem de pasională și de potrivnică lui Richard, și par a susține întocmai povestea vieții și morții sale așa cum este conturată de Shakespeare.

Spectacolul montat de Di Trevis la Teatrul Tony Bulandra este țesut din ecouri ale acestor imagini cutremurătoare sugerate de descoperirea arheologică, plasând parcă povestea ultimului rege de York în afara timpului, într-o zonă universală și profund estetizată. În fond, spectacolul extinde abordarea propusă de Shakespeare însuși în textul celebrei tragedii istorice, întrucât acolo Richard devine un personaj atât de complex și atât de simpatic tocmai din pricina unei adresări directe publicului, a unei plasări a propriului destin într-un context mai amplu decât cel strict istoric. Richard se adresează publicului adeseori, cu toată sinceritatea, desfășurându-și umanitatea fascinantă, vulnerabilă și imperfectă, trecând astfel dincolo de limitele istorice și cronicărești.

Astfel, povestea regelui Richard al III-lea devine povestea omului Richard de Gloucester – un bărbat seducător și terifiant în același timp, a cărui inteligență și viziune au marcat o lume întreagă. Bine ați venit în universul său!

Richard al III-lea: Liviu Pintileasa
Buckingham: Liviu Cheloiu
Edward al IV-lea / Primarul Londrei: Cătălin Mareș
Regina Elisabeth: Ioana Farcaş
Clarence (şi alte roluri): Mircea Silaghi
Hastings / Tyrrel: Sebastian Marina
Stanley: Radu Câmpean
Ratcliff/Preot (şi alte roluri): Corneliu Jipa
Catesby/Brackenbury: Bogdan Farcaş
Lady Anne: Mihaela Velicu
Rivers / Criminal: Sebastian Bălăşoiu
Grey/ Richmond: Daniel Nuţă
Regina Margaret/ Prinţul Edward: Cristina Pleşa
Prinţul Richard de York: Andreea Papp
Dorset (şi alte roluri): Cristian Olaru
Micul George, fiul lui Stanley: Antonio Rădulescu

Comentariile sunt închise.