Inimă de Boxer

de Lutz Hubner

Regia: Victor Scoradeț

Scenografia: Cristina Milea

 

Premiera: 21 noiembrie 2010 – Sala Mihai Popescu

„Inimă de boxer”, o piesă despre conflictul dintre generaţii, o poveste impresionantă, scrisă cu umor şi candoare.

Povestea lui Jojo şi Leo a fost tradusă în zece limbi şi pusă în scenă de toate marile teatre ale Europei.Publicul român a avut prima întâlnire cu „Inimă de boxer” în urmă cu doi ani, la Buzău. În unul din rolurile principale, actorul Constantin Codrescu, originar din Târgovişte.

„Inimă de boxer” este o piesă pe care adolescenţii, tinerii Târgoviştei şi nu doar ei nu ar trebui să o rateze. Până la urmă, fiecare dintre noi ne putem găsi, mai mult sau mai puţin, puncte comune cu cele două personaje principale: Jojo şi Leo. Doi oameni separaţi de diferenţa de vârstă. Două experienţe de viaţă diferite. Două caractere care se întâlnesc şi pun la cale viitorul.

O poveste impresionantă, scrisă cu umor şi candoare, dar care nu duce lipsă de momente dramatice. De puncte de reflecţie. „Jojo este un adolescent răzvrătit, condamnat la muncă în folosul comunităţii, pentru o faptă pe care nu el a comis-o. Aşa ajunge la un azil de bătrâni, ca zugrav, unde îl întâlneşte pe Leo, un bătrân de 70 de ani, fost campion mondial la box. Între cei doi se leagă o prietenie strânsă. Jojo începe să se maturizeze, iar Leo îşi retrăieşte tinereţea tumultuoasă”, dezvăluie Victor Scoradeţ, regizorul spectacolului.

Piesa a captivat tinerii din toată Europa

Dramaturgul german Lutz Hubner este considerat a fi unul dintre cei mai buni autori de teatru pentru tineret, iar „Inimă de boxer” a primit în 1998 titlul de cea mai bună piesă a anului. Autorul a studiat filosofia şi sociologia, ştiinţe care l-au ajutat să pătrundă adânc în profunzimea spiritului uman, să creeze destine, să modeleze portrete, să aducă în faţă, pe scenă, viaţa adevărată.

„Inimă de boxer” a captivat mii de tineri din toată Europa. Piesa a fost tradusă în zece limbi şi s-a jucat pe toate marile scene de pe bătrânul continent. Publicul român a avut prima întâlnire cu „Inimă de boxer” în urmă cu doi ani, la Buzău. În unul din rolurile principale, actorul Constantin Codrescu, originar din Târgovişte.

Duminică, de la ora 19:00, târgoviştenii sunt aşteptaţi la Sala Mihai Popescu – Calea Domnească, nr. 208, să urmărească „Inimă de boxer”, acest eseu dramatic despre viaţă, în traducerea şi regia lui Victor Scoradeţ, o producţie sprijinită de Primăria Târgovişte şi Institutul Goethe din Bucureşti.

Creatorii spectacolului ne asigură că jocul actoricesc al Cosminei Lirca, al lui Ilie Ghergu şi Cristian Olaru va fi unul desăvârşit. Scenografia poartă semnătura tinerei Cristina Milea, premiată în urmă cu trei săptămâni la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ.

Cristian Olaru – Jojo, un adolescent răzvrătit, condamnat la muncă în folosul comunităţii, pentru o faptă pe care nu el a comis-o

Ilie Ghergu – Leo, un bătrân de 70 de ani, fost campion mondial la box

Cosmina Lirca – Asistenta

În corzile prieteniei
de Cristina Rusiecki


Un tînăr cool și dur, cu piercing-ul aferent, are de ispășit munca în folosul comunității după un furt minor. Așa ajunge să renoveze camera unui bătrîn din azil. Relația între cei doi echivalează cu o lungă cursă a disimulărilor. Auzind că vine cineva, boxerul bătrîn, surprins la antrenament, se va așeza repede în scaunul cu rotile. O bună bucată de timp fiecare se face că nu-l observă pe celălalt. Decrepitul se află în plină imitare a efectelor cauzate de o presupusă congestie cerebrală. Pretext imbatabil ca să fie lăsat în pace după ce pocnise un îngrijitor care l-a tratat ca pe „o legumă fiartă”.
Secția pentru copii și tineret a Teatrului Municipal Târgoviște aduce în ring Inimă de boxer, de Lutz Hübner, unul dintre cei mai jucați dramturgi germani la ora actuală (la concurență cu Brecht și Schimmelpfennig, după cum susțin editorii săi). Traducerea îi aparține lui Victor Scoradeț.

Comentariile sunt închise.