“Rozmarin sau măghiran?” – stagiunea se încheie cu o premieră spectaculoasă

Joao poza

Spectacolul „Rozmarin sau Măghiran” va fi un adevărat regal comic și muzical, cu o distribuție sclipitoare: Adrian Anghel, Sebastian Bălășoiu, Corneliu Jipa, Cosmina Lirca, Adrian Loghin, Romul Moruțan, Gogu Preda, Elisabeta Râmboi și Andreea Tănase.

Prima colaborare internațională a teatrului nostru în acest an, dar a doua din această stagiune este cu Portugalia, o țară foarte apropiată de sensibilitatea românească din punct de vedere cultural. Propunem așadar o traducere în premieră a unui text portughez clasic al unui autor cu o poveste foarte controversată, celebrul „O Judeu”. António José da Silva a fost un dramaturg portughez născut în anul 1705 în (atunci) colonia Brazilia, autor al unor comedii definitorii pentru dramaturgia și limba portugheză. Tânărul dramaturg a lăsat o amprentă inimitabilă în cultura portugheză, murind în anul 1739, la Lisabona, în urma torturilor inchiziției. „Guerras de Alecrim e Manjerona” este una dintre comediile acestui Moliére portughez, text care va fi montat de marele regizor lusitan João Mota, fostul director al Teatrului Național D’Maria II din Lisabona.

Domnul Mota este unul din cele mai sonore nume ale teatrului European contemporan, înființând teatrul independent Comuna de Pesquisa din Lisabona în urmă cu aproape patruzeci și cinci de ani și fiind directorul Teatrului Național Portughez și profesor și președinte a Școlii Superioare de Teatru și Cinematografie Portugheze. Experiența sa de lucru include colaborarea cu Peter Brook, în urma căreia a fondat, în anul 1971, grupul Os Bone- creiros. A fost de asemenea unul din invitații cei mai de seamă din cadrul ediției a IV-a a Festivalului BABEL, în anul 2014.

Comentariile sunt închise.