Crimă și pedeapsă


de F. M. Dostoievski

Regia: Dumitru Acriș (Moscova)

DISTRIBUȚIE:

Rodion Romanovici Raskolnikov – Bogdan Farcaș, Andrada Fuscaș, Ana Maria Carablais, Iulia Verdeș, Cristina Dumitra, Liviu Cheloiu, Teodora Filip, Andreea Tănase, Corneliu Jipa, Daniel Nuță

Avdotia Romanovna Raskolnikova – Andrada Fuscaș

Pulcheria Alexandrovna Raskolnikova – Ana Maria Carablais

Sofia Semionovna Marmeladova – Teodora Filip

Katerina Ivanovna Marmeladova – Andreea Tănase

Semion Zaharovici Marmeladov – Liviu Cheloiu

Porfiri Petrovici – Bogdan Farcaș

Arkadi Ivanovici Svidrigailov – Daniel Nuță

Piotr Petrovici Lujin – Corneliu Jipa

Aliona Ivanovna – Cristina Dumitra

Lizaveta Ivanovna – Iulia Verdeș

Premiera: 4 decembrie 2019, Sala Mare
Durata: 1h 45min (fără pauză)

Fiecare persoană este suma tuturor oamenilor pe care i-a întâlnit. Fiecare interacțiune imprimă un anumit tip de mesaj, de energie, de reacție. Suntem oglinzi unii pentru alții. Suntem prea puțin conștienți de modul și forța cu care îi influențăm pe cei din jurul nostru, prin felul nostru de a fi și prin acțiunile noastre.

Spectacolul „Crimă și pedeapsă” pe care îl propune regizorul Dumitru Acriș (Moscova), la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, are la bază aceste idei: dualitatea sau, mai bine zis, pluralitatea ființei umane și reflexiile ei. Tocmai datorită acestei viziuni, se ajunge la o „Crimă și pedeapsă” fără Raskolnikov… de fapt, fără un Raskolnikov unic, ci unul reflectat în fiecare dintre celelalte personaje. Fiecare interpret, fie bărbat, fie femeie, ajunge să îl joace pe Raskolnikov, să ne înfățișeze o anumită latură a acestuia. Studentul a răscolit adâncurile fiecăruia dintre ei și, acum, ei reproduc aproape inconștient ceea ce i-a marcat sau dezvăluie ceea ce ei înșiși au imprimat în personalitatea lui Raskolnikov.

„Crimă și pedeapsă” fără Raskolnikov este o viziune complet nouă și foarte curajoasă. Convenția este însă cu ușurință acceptată, pentru că îl determină pe spectator să își folosească atenția distributivă, de detectiv. Din cuantumul de acțiuni psihologizate se alege o concluzie cutremurătoare: oricine este în stare de orice. Toți sunt pe urmele criminalului, dar criminalul este în noi. De aceea, nu judecați!

Regia tehnică: Mihai Bălăceanu

Sunet: Cătălin Buzea

Lumini: Adrian Dragomir

 

 

 

Comentariile sunt închise.