Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, la Teatrul „Luceafărul” din Iași

Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, la Teatrul „Luceafărul” din Iași, luni, 09 decembrie 2019, ora 18:00

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „Comori ale Romanței”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zone istorice ale țării, pentru a celebra prin Romanță Patrimoniului poetic național și Anului omagial al Satului românesc.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică.

Deschiderea oficială a Programului a avut loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, cu Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 52-a.

*Concertul extraordinar „Comori ale Romanței” va avea loc la Teatrul „Luceafărul” din Iași, luni, 09 decembrie 2019, ora 18:00, organizat în colaborare cu Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, având următoarea distribuție:

* Alina Mavrodin Vasiliu – prezentare și recital „Romanțe de aur”

*Ana-Maria Donose, Theodora Manolache, Ina Cristea, Domnița Moroșanu, Nina Cuciuc, Diana Prepeliță

*Samuel Barani, Constantin Florescu, Aurel Niamțu, George Cojocărescu – laureați ai Festivalului „Crizantema de aur”.

*Acompaniază Orchestra „Maricel Maxim”.

Ultimul concert din cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței” în anul 2019 se va desfășura la Chișinău – 12 decembrie 2019, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău;

Menționăm că, în cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, s-au desfășurat deja, cu mult succes, concertele extraordinare: *31 octombrie 2019, concertul „Emoții de toamnă și Comori ale Romanței”, organizat la Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj; *9 noiembrie 2019, concertul „Comori ale Romanței”, organizat la Craiova, în colaborare cu Opera Română Craiova; 22 noiembrie 2019, concertul „Comori ale Romanței”, organizat la Constanța, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” continuă programul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște, Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și tuturor instituțiilor implicate în realizarea Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, în contextul celebrării prin Romanță a Patrimoniului poetic național și Anului omagial al Satului românesc.
Instituții organizatoare implicate în realizarea programului: Consiliul Județean Iași, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Română Craiova, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria Municipiului București și Centrul pentru Seniori al Municipiului București.
Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA și Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR.
Sponsor oficial: COTNARI.
Sponsori: CONPET, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU” și EUROGAS PRESCOM.

Alina Mavrodin Vasiliu
Director Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște

 

Scurtă prezentare a Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”

 

Programul Național de Concerte, ca suită de evenimente asociate, incluse în Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția 2019, se desfășoară și în acest an sub patronajul CNR UNESCO, continuând astfel seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017 și 2018 sub genericul „Romanța ne unește”, dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural (2018).

Prin spectacolele-eveniment din cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.

În cadrul Programului Național de Concerte, sunt organizate concerte de Romanță în zonele istorice ale țării, în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă geografică, acompaniați de orchestre profesioniste. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 52-a. Vor urma alte concerte la Iași, București, Constanța, Craiova și Chișinău, precum și în alte orașe, în funcție de parteneriatele pe care le avem în vedere.

Romanța este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște și Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște pentru participarea la realizarea Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”.

Totodată, mulțumirile noastre se îndreaptă și spre Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria Municipiului București și Centrul pentru Seniori al Municipiului București, instituții partenere în acest program.

Parteneri media: TVR, RADIO ROMÂNIA și Revista „Actualitatea muzicală” a UCMR.
Sponsor oficial: COTNARI.
Sponsori: CONPET, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU” și EUROGAS PRESCOM.

Alina Mavrodin Vasiliu
Director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște


Documentul oficial il puteti citi/descarca aici (.pdf, 586 kB).

 

Comentariile sunt închise.