Cernozaurii

Scenariu de Radu Dinulescu

Regia: Radu Dinulescu
Grafica 3D stereoscopică: Armand Richelet-Kleinberg
Scenografia: Cristina Grigoraș Johnson

Regia tehnică: Mihai Bălăceanu | Sunet & video: Andrei Enache | Mașinist: Liviu Dobrescu

Spectacolul este dedicat spectatorilor peste 6 ani

Premiera: 2 noiembrie 2019, Sala Studio
Durata: 50min

Producția „Cernozaurii” reprezintă un tip de spectacol încă unic în lume, dar care și-a verificat valoarea artistică și comercială la public. Va cuprinde în estetica sa, pe lângă componenta teatrală, elemente de televiziune în direct (o mare parte din acțiune se petrece pe platourile unei televiziuni, iar filmările sunt transmise, în timp real, pe un ecran transparent), de proiecție stereoscopică de animație 3D (tot ceea ce ține de lumea fantastică a mutanților, cernozauri, se poate vedea cu ajutorul ochelarilor 3D activi), de teatru de obiecte (lumea reală este reprezentată cu ajutorul actorilor, iar lumea cernozaurilor este reprezentată prin păpuși pe masă și marionete de talie mijlocie, aproxinativ 40 – 50 cm). Păpușile și actorii evoluează atât în fața, cât și în spatele ecranului transparent de tip tul, tratat special pentru a permite proiecția stereoscopică. Această montare necesită o muncă de descoperirea unui limbaj nou, propriu unui nou tip de artă care combină teatrul cu imaginea 3D stereoscopică, precum și transmisia TV live. Finanțarea AFCN a făcut posibilă punerea completă în scenă a ceea ce, la început, a reprezentat un atelier de lucru.

„Cernozaurii” reprezintă un punct de pornire pentru dezbateri asupra noilor tendințe în spectacologia mondială, în dezvoltarea spectacolelor multidisciplinare: spectacole multimedia, de teatru circ, teatru dans, teatru de marionete, genuri la care s-a adăugat și o componentă ce ține de artele numerice. O nouă temă de dezbatere este cea a folosirii inadecvate a energiei nucleare, asupra tratării necorespunzătoare a deșeurilor nucleare provenite de la centralele locale sau a deșeurilor provenite din alte țări cu scopul de a fi tratate sau depozitate la noi. Altă temă de dezbatere ar fi aceea a reconcilierii religioase a eucumenismului, a toleranței.


Radu Dinulescu este regizor, scenograf, traducător, dramaturg și scenarist. A lucrat cu multe teatre din țară, având o capacitatea înnăscută de a fi omniprezent. Toate proiectele pe care le-a propus sau în echipa cărora a fost au avut la bază idei inovatoare, tehnologii de ultimă generație, mereu puse laolaltă cu umanitatea actorului. A ocupat funcții de director sau director artistic al multor festivaluri din țară. Este un foarte bun cunoscător al limbii franceze în care, nu de puține ori, a lucrat în cadrul unor spectacole sau proiecte europene, cum este și cel de față, proiectul N.A.P.P., care a reprezentat terenul fertil pentru apariția producției „Cernozaurii”.

Împreună cu Armand Richelet, Radu Dinulescu a creat un brand (spectacole de talie mică, cu păpuși și imagini 3D) care a avut un mare succes atât în România cât și în Franța. Printre creațiile celor doi se numără: Fabuloasa Călătorie a Domnului Nostoc, Domnul Nostoc și misterele din Ocean, Domnul Nostoc și cabana cu cărți, Lupul migrant, Prințesa Mecanică, Tohu Bohu.
Cel mai important lucru este că toate aceste spectacole sunt educative, au tematici de importanță majoră care generează, după reprezentație, discuții și dezbateri: prezervarea naturii, facerea lumii, reciclarea obiectelor inutile, migrația, acceptarea celuilalt etc.
Lucrul la acest spectacol va reprezenta și o școală care-și propune să formeze un tip de actor/performer care, pe lângă acoperirea rolurilor de mânuire și interpretare, să poată asigura și conducerea tehnică a spectacolului. Din acest punct de vedere, producția „Cernozaurii” își propune alinierea la un trend modern, de tip occidental, urmărind un produs de calitate, care să poată fi, totuși, jucat în orice spațiu. Teatrul românesc are nevoie de acest suflu, de acest tip de producție, are nevoie de a forma actorii cu acest tip de relație cu spectacolul în care joacă.

Mihai Bălăceanu

Cristian Olaru

Ana-Maria Cucută

Teodora Colț

 

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.