Teatrul Tony Bulandra la Ankara și Trabzon

Ni s-a întâmplat un lucru excepțional. Micul nostru teatru a fost invitat la două festivaluri care s-au desfășurat în paralel. Astfel, o parte dintre actori au trebuit să zboare de la Ankara la Trabzon. Ați înțeles că este vorba despre două manifestări de prestigiu din Turcia.

Prima participare a fost la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „Little Ladies, Little Gentlemen” din Ankara, cu spectacolul „Pasărea de foc”, un spectacol de Irina Niculescu.

Am jucat, vreme de trei zile, un număr de șase reprezentații la Șinași Sahnesi, o sală de 400 de locuri care a fost, de fiecare dată, arhiplină de copii însoțiți de doamne educatoare, de învățători sau de părinți. Teatrul Tony Bulandra s-a bucurat astfel, în Ankara, de nu mai puțin de 2400 de spectatori. În efortul pe care îl facem de a ne face bine înțeleși, textul spectacolului a fost povestit live, în limba turcă, de actorul Teatrului de Stat din Ankara, Koray Alper, care a și însoțit trupa noastră în permanență, reușind să învețe câteva cuvinte în limba română. Poate că secretul acestei selecționări se datorează inspiratei idei de a o invita pe Irina Niculescu, regizor de mare prestigiu internațional și vicepreședinte UNIMA, să realizeze un spectacol de teatru de umbre, în care spațiul cultural turcesc are o adevărată tradiție.

Filmare repetiție „Pasărea de Foc”


Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște este binecunoscut la Trabzon, pentru că în 2006 a luat Premiul Cel mai bun spectacol pentru „Bacantele” de Euripide, în regia lui Mihai Măniuțiu. Atunci spectacolul a produs un val de rumoare și au apărut știri aproape în toate publicațiile. A urmat participarea cu spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, în regia lui Suren Shahverdyan (de origine armeană), iar acum cu „Salonul nr. 6”, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș. Pentru că spectacolul se joacă încă la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru al Mării Negre de la Trabzon, vom reveni cu informații după întoarcerea membrilor trupei acasă.

 

Comentariile sunt închise.