O noapte furtunoasă

operă de Paul Constantinescu
după comedia omonimă de I.L. Caragiale

Un spectacol de Traian Savinescu

Regia tehnică: Alexandru Sandu | Sunet: Andrei Enache | Lumini: Oana Caibăr

Teatru de animație, dedicat spectatorilor peste 12 ani

Premiera: 24 februarie 2019, Sala Studio
Durata: 1h 50min

Geniul dramaturgic și comic al lui Ion Luca Caragiale întâlnește în această operă geniul muzical al compozitorului Paul Constantinescu, compozitor român de origine evreiască, membru al Academiei Române. Profesor la Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din București, Constantinescu a fost un talent artistic cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale.

Este prima oară în România când se montează opera „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu, după I.L. Caragiale, cu păpuși și marionete. Cel mai mare dramaturg român a fost născut în județul Dâmbovița, prin urmare montarea pieselor lui este absolut firească. Tinerii cărora ne adresăm cu precădere (12-17 ani) sunt cu atât mai atrași de poveste cu cât ea este una muzicală și astfel ne propunem să îi introducem în universul caragialesc încă de la vârste fragede.

O deosebită oportunitate o reprezintă colaborarea cu regizorul de teatru, de teatru de animație și de operă, Traian Savinescu. După ce a absolvit cursurile de regie de operă la Academia de Muzică “G. Dima” Cluj-Napoca, a studiat regia la Facultatea de Teatru din Cluj. Este membru UNIMA și ASSITEJ, două organizații internaționale reprezentative pentru teatrul de animație.  Are o vastă experiență în multe instituții de profil din întreaga țară, a lucrat cu o sumedenie de artiști, atât actori, cât și cântăreți de operă și operetă și a fost apreciat pentru viziunea și modul său de lucru. Competența lui artistică s-a dovedit și în perioada directoratului său la Teatrul Puck din Cluj-Napoca, când a și pus bazele Festivalului Internațional al Teatrului de Animație ”PUCK ANIMAFEST” (2002).

Camelia Varga
Ana Maria Cucută
Cosmin Cosma
Ștefan Ștefănescu
Cristina Dumitra
Florin Georgescu
Teodora Colț
Mihai Bălăceanu

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.