Comedia erorilor

de William Shakespeare

Regia: Louise Dănceanu
Scenografie: Mc Ranin
Costume: Mc Ranin

 

COMEDIA ERORILOR prezintă povestea a doua cupluri de gemeni identici care au fost accidental separați la naștere, dar destinul îi readuce împreună. Antipholus din Siracuza și servitorul său Dromio din Siracuza ajung în Efes unde locuiesc frații lor gemeni, Antipholus din Efes și servitorul acestuia, Dromio din Efes. Când cei din Siracuza întâlnesc prietenii și familiile fraților lor gemeni, o serie de întâmplări atrase de încurcarea identităților duc la o seducere aproape incestuoasa, arestarea lui Antipholus din Efes și acuzații de infidelitate, furt, nebunie și posedare demonică.

Ducele Solinus – Cătălin Babliuc
Aegeon – Puiu Jipa
Antipholus – Liviu Cheloiu
Dromio – Alexandru Bogdan
Baltazar – Radu Ciobănașu
Angelo – Radu Câmpean
Pinch – Marin Grigore
Emilia – George Bonceag
Adriana – Ana Maria Oglindă
Luciana – Grațiela Teohari
Curtezana – Ioana Grigoriu
Negustorul – Radu Micu

“Comedia Erorilor” sau cu mult umor despre falsitate/ 2009.02.26 / Nicoleta Andrei

«Primăvara vine la Teatrul ,,Tony Bulandra” din Târgoviște, cu o comedie. Și nu oricare, ci ,,Comedia Erorilor” dupa William Shakespeare, primul text jucat al marelui dramaturg, în urmă cu 400 de ani. Comedia Erorilor prezintă povestea a două cupluri de gemeni identici care au fost accidental separați la naștere, însă destinul îi readuce împreună. Antipholus din Siracuza și servitorul său Dromio din Siracuza ajung în Efes unde locuiesc frații lor gemeni, Antipholus din Efes și servitorul acestuia, Dromio din Efes. Când cei din Siracuza întâlnesc prietenii și familiile fraților lor gemeni, o serie de întmplări atrase de încurcarea identităților duc la o seducere aproape incestuoasă, arestarea lui Antipholus din Efes și acuzații de infidelitate, furt, nebunie și chiar posedare demonică. Piesa este pusă în scenă de regizoarea Louise Danceanu. După ce, în anul 2006, a montat la Târgoviște ,,Amorul pictor”, dupa Moliere, Louise Danceanu revine în Cetate pentru a regiza acest spectacol despre ,,cum se exorcizează păcatul gemenilor”. Și aceasta pentru că, potrivit unei credințe populare străvechi, geamănul este o anomalie, o apariție marcată de hybris și care se cere exorcizată pentru a putea fi integrate fără repercusiuni în viața unei familii. Dumnezeu a creat numai unicate. Acolo unde au apărut dublurile, s-a strecurat, sub patentul creației divine, și o ”codiță îmbârligată și necurata”, după cum apreciază regizoarea Louise Danceanu.
Din distribuția spectacolului fac parte Cătălin Babliuc, Puiu Jipa, Liviu Cheloiu, Alexandru Bogdan, Radu Ciobănașu, Radu Câmpean, Marin Grigore, George Bonceag, Ana Maria Oglindă, Grațiela Teohari, loana Grigoriu și Radu Micu. Decorul și impunatoarele costume de epocă sunt realizate de către directorul institutiei culturale de pe Bulevardul Castanilor, Mihai Constantin Ranin. Regizoarea Louise Danceanu este de părere că ,,dacă se vor auzi prin sală, printre «măștile» de spectatori, și râsete, înseamnă că păcatul pastișei, păcatul clonei, păcatul falsității «autentice», mai poate fi exorcizat și mai avem o speranță, ca nu ne-am pierdut cu totul identitatea”. Astfel, Teatrul ”Tony Bulandra” din Târgoviște va așteapta duminică, 1 martie, începând cu ora 19.00, la teatru pentru a întâmpina primăvara cu umor. Un umor atemporal și tonic. »

 

 

Comentariile sunt închise.