Hitler in love

de Dumitru Acriș

Regia: Suren Shahverdyan
Coregrafia: Nadejda Rusu

Premiera: 23 noiembrie 2008

 

 

Spectacolul HITLER IN LOVE are la bază textul original al lui Dumitru Acriș care este și protagonist unic al reprezentației. Abordarea regizorală a armeanului Suren Shahverdyan, care a luat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru Experimental din Cairo în 2006, nu este una politică sau cu un anume parti-pris. Este prezentat celălalt Hitler – pe care nu îl cunoșteau masele. Acțiunea se petrece în ultimele zile de viața ale dictatorului, în bunkerul în care acesta este închis și prezintă aspecte ale vieții sale intime: relația cu mama, relațiile cu femeile din viața lui, cu generalii armatei. În text apar și motivația urii față de evrei, slăbiciunile și complexele neștiute de marele public, relația lui Hitler cu muzica. Concluzia spectacolului ar putea fi aceea că orice copil lipsit de dragostea părinteasca, riscă să ajungă un dictator. HITLER IN LOVE este un one-man-show în care Dumitru Acriș își demonstrează talentul actoricesc pentru care a fost răsplătit la Chișinău în 2002 cu premiul UNITEM “Steaua fără nume”, iar în 2007, a primit de la Președinția Republicii Moldova titlul onorific de “Maestru în artă”.

Cu: Dumitru Acriș

Dumitru Acriş a obţinut locul II pentru România la Praga/ 2009.07.10 / Liliana Popușoi

«În perioada 27 iunie – 1 iulie, la Praga s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de teatru ,,APOSTROF”. Programul festivalului a inclus 13 spectacole din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Germania, Rusia, Italia, Brazilia, Coreea, Siria. România a fost reprezentată la acest festival de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, cu monospectacolul basarabeanului Dumitru Acriş – “Hitler in love” (regie – Suren Shahverdyan, Armenia). Dumitru este autorul textului şi producătorul monospectacolului care povesteşte despre ultima zi a lui Hitler. Acţiunea se petrece în buncărul în care se spune că ar fi murit dictatorul.
Monospectacolul „Hitler in love” a impresionat publicul şi juriul festivalului, obţinând premiul II la secţiunea Teatru Independent. După prezentarea spectacolului „Hitler in love”, actorul a susţinut o conferinţă de presă chiar în sala în care a avut loc spectacolul şi a răspuns întrebărilor adresate de criticii de teatru acreditaţi la festival şi de spectatori.
„Hitler in love” a avut premiera în România în noiembrie 2008. Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte a găzduit primele 10 reprezentaţii ale acestei producţii. După ce s-a jucat cu săli arhipline la Târgovişte, spectacolul s-a jucat în 2009 la Teatrul „C. Nottara” din Bucureşti, unde a fost apreciat la justa valoare de publicul şi criticii bucureşteni.
După un festival de teatru din România, la care presa scria că este marele favorit, Dumitru Acriş a declarat că pentru el România este o ţară de trecere, unde s-a oprit doar pentru 15 reprezentaţii ,,Hitler in Love”. „Nu am înţeles ce are politica actuală cu acest one man show, care ar fi interesele politice pe marginea acestui subiect şi ce treabă poate avea un spectacol de teatru cu relaţiile nefavorabile între România şi Republica Moldova. Eu am jucat spectacolul în cadrul festivalului pe 15 aprilie, la câteva zile de la evenimentele de la Chişinău. Vreau să fie clar că pe mine nu mă interesează politica şi nu mă voi implica politic niciodată. Este doar un spectacol de teatru despre viața intimă a unui dictator. Din cele întâmplate la festivalul de la Bacău, am înţeles care sunt principiile de apreciere ale unui spectacol de teatru şi că ele sunt discriminatorii, depind de criterii politice şi pile şi nu întotdeauna se bazează pe principii profesioniste. Este pentru ultima dată când am jucat „Hitler in love” în cadrul vreunui festival de teatru din România. Oricum, mă bucur că la Praga am reuşit să aduc România pe locul 2 din 13 ţări participante”. Dumitru Acriş a mai menţionat că la următoarele două lansări ale spectacolului peste hotare, care vor avea loc peste o lună în Germania şi Rusia, va reprezenta Republica Moldova. „Mă doare că peste hotare se vorbeşte despre Republica Moldova ca despre o ţară mică şi primitivă sau nici măcar nu s-a auzit vreodată de noi… . Eu cred că avem ce arăta Europei şi o vom cuceri prin talent şi prin calităţile general-umane pe care încă nu le-am pierdut”, afirmă actorul.
Astăzi Dumitru Acriş susţine o conferinţă de presă la Bucureşti, la care va vorbi despre participarea sa la festivalul de la Praga şi despre planurile de viitor. El a primit propunerea să joace acest monospectacol în SUA. „Hitler in love” este primul spectacol pe care Acriş l-a făcut pe cont propriu şi susţine că, nici pe departe, nu intenţionează să se oprească aici. Dumitru Acriş ne asigură că în scurt timp ne va uimi cu un proiect nou. Am reuşit să aflăm doar că va lucra cu acelaşi regizor şi că de data asta va aborda dramaturgia clasică şi nu e vorba de un monospectacol. Fost june-prim la Teatrul Republican „Luceafărul”, Dumitru Acriş a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău în 2004. În calitate de actor al teatrului “Luceafărul” a câştigat în 2002 premiul UNITEM “Steaua fără nume”, în 2005 – titlul de actorul stagiunii, iar în 2007, preşedintele Republicii Moldova i-a acordat titlul onorific de “Maestru în artă”. »( sursa: www.flux.md – Flux de știri online)

Comentariile sunt închise.