Concert „Romanța ne unește” la Chișinău

Concert „Romanța ne unește” la Chișinău – joi, 29 noiembrie 2018 – în cadrul Programului Național de Concerte dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918

 

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚA NE UNEȘTE”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zone istorice ale țării, pentru a celebra Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anul European al Patrimoniului Cultural.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din România și Republica Moldova.

Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, cu concertul extraordinar „Romanța ne unește”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 51-a. Au urmat două concerte desfășurate, cu mult succes, la Alba-Iulia, în data de 28 octombrie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor, respectiv la Constanța, în data de 9 noiembrie 2018, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, precum și la Craiova, în data de 25 noiembrie 2018, la Cercul Militar, în parteneriat cu Opera Română Craiova.

 

Concertul „Romanța ne unește” de la Chișinău va avea loc pe 29 noiembrie 2018, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, în parteneriat cu aceasta, cu următoarea distribuție:

* Mihail Muntean, Artist al Poporului; * Vasile Iovu, Artist al Poporului; * Margareta Ivanuș, Artist al Poporului; * Silvia Goncear, Artistă Emerită; * Raisa Bîrnaz; * Tatiana Jacot; * Diana Văluță; * Diamanta Paterău; * Valentin Butucel; * Alina Ureche; * Lidia Bahnaru; * Andrei  Ștefăneț; * Andreea Tican; * Nica Dudca.

Invitați speciali din România: * Alina Mavrodin-Vasiliu; * Sorin Lupu; * Theodora Manolache; * George Cojocărescu.

Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”, director artistic și prim-dirijor Petre NEAMȚU, Artist al Poporului;

Prezintă: Rusalina Rusu și Victor Stahi.

 

Următorul concert „Romanța ne unește” vor avea loc la București – luni, 10 decembrie 2018, în parteneriat cu Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Parteneriatele vor continua și în alte localități din România în anul 2019.

Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a inițiat, în anul 2018, programul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.

Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște, Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și tuturor instituțiilor partenere pentru realizarea Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a Anului European al Patrimoniului Cultural.

Instituții partenere: Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba, Primăria Zlatna, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Opera Project Group Cluj, Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Și parteneriatele vor continua.

 

Notă: Pentru informații suplimentare, atașăm o scurtă prezentare a Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”.

 

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”
– Scurtă prezentare –

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și se desfășoară, ca eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Concertele se desfășoară în zone istorice ale României și Republicii Moldova și sunt susținute de laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, alături de mari artiști români în ale căror repertorii Romanța ocupă un loc privilegiat.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a fost înființat cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial. Totodată, și-a propus să readucă în atenția marelui public Romanța – ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, inițiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru includerea Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În acest context, Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este menit să trezească în conștiința publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naționale, precum și apartenența la un spațiu cultural care a oferit constelației mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: Romanța. Acest gen muzical îi unește, de peste 170 de ani, pe românii din țară și de pretutindeni în jurul valorilor naționale morale și spirituale. Dorim să relevăm prin acest proiect că Romanța a rezistat în competiția cu alte genuri muzicale cu grație și gingășie, într-o discreție impusă de posturile TV și de radio pe care ne dorim să o compensăm prin concertele pe care le așteaptă marele public de toate vârstele din România.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a realizat în anul 2017 „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO și care a fost inaugurat cu prilejul ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale.

De asemenea, dorim ca și prin Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” să determinăm o schimbare majoră de mentalitate și de percepție cu privire la Romanța Românească și să retrezim interesul față de acest gen muzical de patrimoniu care merită din plin să fie inclus în programa școlară, academică, în stagiunile de concerte ale instituțiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor județene de cultură, ale instituțiilor publice locale și naționale, și, nu în ultimul rând, în programele TV și Radio.

 

Alina Mavrodin Vasiliu
Director Centrul Cultural pentru UNESCO
 „Cetatea Romanței” Târgoviște

* Puteți descărca documentul în format .doc (973 kB) de aici.

 

Comentariile sunt închise.