Mărul de aur

 după Frații Grimm

un spectacol de Monica Baldea

Regia tehnică: Mihai Bălăceanu | Sunet și lumini: Andrei Enache

Premiera: 6 martie 2018, Sala Mihai Popescu
Durata: 45min

Orice spectacol, orice scenariu inițiatic, este o rupere de realitate, o călătorie simbolică care exprimă dorința profundă de schimbare interioară, pentru a descoperi noi orizonturi. Spectatorul, cu toată intenția de a rămâne profan, cu tot liberul-arbitru, intră în ipostaza de coautor și coparticipant, dând frâu liber luptelor interioare, dorințelor, speranțelor, trăind intens momente, pentru a se maturiza și transforma din novice într-un inițiat, alături de eroi.

Spiritul uman, fascinat de simboluri și explorarea de tărâmuri imaginare ca mijloc de satirizare a moravurilor, se confruntă cu propriile lui bariere mentale și își acceptă astfel descătușarea. Se echilibrează, asimilând experiențe exterioare ca făcând parte din propria-i identitate, evoluând în cunoașterea de sine.

Basmul, prin „eroul civilizator”, vorbește pe limba copilului, oferindu-i o idee despre legile care guvernează viața omului, perspectivele asupra lumii, influențându-i inconștient acțiunile.

Fata cu doi ochi, pe tărâmul ignoranței, al invidiei, vicleniei, clevetirii, și-a uitat ea, oare, atributele perfecțiunii ființei umane, datorită căreia a putut să vadă și să fie ajutată de o Putere Divină? Să nu fie asta un exemplu bun pentru noi toți?!

Ana-Maria Cucută

Credit foto: Mihai Bălăceanu

 

 

 

Comentariile sunt închise.