BRÂNCUȘI ÎMPOTRIVA STATELOR UNITE – Spectacol-lectură

Cand:
18 februarie 2021@19:00 Europe/Bucharest Fus orar
2021-02-18T19:00:00+02:00
2021-02-18T19:15:00+02:00
Unde:
Teatrul Tony Bulandra - Foaier
Bulevardul Regele Carol I nr. 43 Târgoviște
Contact:
Teatrul Tony Bulandra
0245210046

În 1926, când mai multe sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi au fost aduse din Europa în Statele Unite, printre care şi Pasărea în spaţiu, vameşii americani s-au grăbit să le încadreze în categoria „ustensile de bucătărie şi echipament spitalicesc”, aplicând tarifele corespunzătoare. Indignat, Brâncuşi a contestat această decizie funcţionărească din cauza obtuzităţii cu care era întâmpinată în America arta modernă.

Specific lui Brâncuşi este faptul că visează o utopie imposibil de realizat, pe care o… realizează. Asociază în materie, în acelaşi timp, reprezentarea şi esenţa reprezentării şi le înscrie pe vecie în bronz. Iar ceea ce este extraordinar, în sensul propriu al termenului, este că această operă continuă să reverbereze. În cazul meu, mi-a permis să spun poveşti. Descopăr, ca orice alt parizian iubitor de artă, o retrospectivă la Beaubourg: descopăr operele, apoi cumpăr cartea. Fac o piesă de teatru, iar apoi mă pun în mişcare pentru a merge în România şi pentru a face ca limba maternă a lui Brâncuşi să preia acest proces.

Procesul si cazul Brâncusi cristalizează, oarecum, întrebările pe care România şi le pune referitor la viitorul său în raport cu trecutul său. Procesul din 1928 împotriva Statelor Unite, jucat pentru prima dată în româneşte, devine mult mai politic. Pentru acest proiect, actorii care se vor ocupa de apărarea operei lui Brâncuși o vor face în limba sa, având o cultură intimă şi profundă a artistului. În imaginarul colectiv al românilor, Brâncuși este cineva cu adevărat important.

Éric Vigner

 

Comentariile sunt închise.