Greuceanu

afis-greuceanu-a3-01

de Radu Dinulescu
după Petre Ispirescu

Scenariul și regia: Radu Dinulescu
Scenografia: Corina Petre
Construcție decor și personaje: Sanda Mitache
Muzică originală: ”Trei Parale” – Daniel Pop și Florin Iordan

Regizor tehnic: Mihai Bălăceanu | Lumini și sunet: Andrei Enache

Premiera: 29 octombrie 2016, Sala Studio

Arta nu are handicap…

Prin artă este posibilă depășirea oricăror prejudecăți și orice deficiență poate fi depășită prin artă.

„Ne leagă o poveste” este un proiect amplu de conștientizare a publicului prin artă asupra problemelor cu care o bună parte a societății se confruntă.
Spectacolul „Greuceanu” este, în acest sens, un exemplu de colaborare între o echipă de artiști și o persoană cu handicap, deosebit de talentată, care a avut, astfel, șansa să se integreze într-un mediu de lucru profesionist. Exemplul său  este un punct de pornire în dezvoltarea unei relații normale între piața muncii și grupul de persoane cu dizabilități, care, în general, sunt mai expuse sărăciei și excluziunii sociale și profesionale în România. Proiectul încurajează, de asemenea, participarea generalizată și echilibrată a tuturor cetățenilor la sistemul cultural, în special a locuitorilor din zonele marginalizate ale societății și promovează schimbul de experiență între creatori/organizații care dezvoltă oferte culturale de calitate și noi tipuri de public.
Proiectul reflectă și dorința de integrare a persoanelor cu handicap de vedere în producții cultural artistice, chiar dacă acestea au un caracter vizual pronunțat. Având în vedere că este un spectacol de obiecte și păpuși, „Greuceanu” se adresează unui segment de public tânăr, care poate fi, astfel, sensibilizat cu privire la situația unei categorii de oameni cu nevoi speciale. De asemenea, Proiectul “Ne leagă o poveste“ poate fi un pas înainte în procestul de reintegrare a tinerilor cu dizabilități și creare de locuri de muncă pentru această categorie socială.
În România, genul acesta de sensibilizare este încă necunoscut, foarte puține teatre și companii teatrale, care se adresează copiilor și publicului tânăr, produc spectacole tematice, rezumându-se, în cea mai mare parte a timpului, la basme cunoscute sau texte aflate în programa de învățământ și mai puțin la teme din programul educațional european.

Povestile trebuie sa circule…

În România sunt peste 3.000 de copii înregistrați care se confruntă cu un handicap vizual (3.200 de copii și 106.588 de adulți cu handicap vizual, iar dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559  de adulți sunt încadrați la gradul “grav de handicap”). Având în vedere statisticile îngrijorătoare în ceea ce privește posibilitățile acestora de a-și găsi, la o vârstă adultă, un loc de muncă, „Ne leagă o poveste” a încurajat o nouă direcție de orientare profesională a tinerilor cu deficiențe de vedere sau nevăzători, cu scopul integrării, măcar parțiale, într-un domeniu artistic, a celor care se confruntă cu acest handicap al vederii, dar care, din punct de vedere vocal și artistic, sunt capabili să facă parte într-un astfel de mediu.
Integrarea unui nevăzător într-un spectacol profesionist, derularea reprezentației într-un mod în care deficiența acestuia să nu se simtă pe parcursul spectacolului, este o experiență în sine, o încercare de depășire a limitelor a unui om talentat.
Ioan Grecu, copil cu deficiență de vedere, are acum sarcina, datorită talentului său deosebit, de a funcționa pe scenă timp de 45 minute de spectacol. Ulterior, el va explica publicului prezent la reprezentații amănuntele acestei aventuri. Ioan are o putere remarcabilă de a relaționa, de a povesti, de a prezenta realitatea sa cu toate dificultățile pe care le are în a duce o viață normală. Ioan este un mesager perfect al lumii lui.

Prima poveste…

„Greuceanu”
Acest basm popular fantastic a fost cules de Petre Ispirescu in 1876 și publicat în 1882 în volumul Legende sau basmele românilor.
Tema este comună – lupta dintre bine și rău. Zeii au furat soarele și luna, eroul nostru – Greuceanu, împreună cu fratele său pornesc la drum pentru căutarea aștrilor. După o împletire de fapte și situații reale cu altele fantastice între care nu există hotare, vedem că întotdeauna binele iese invingător.

Ștefan Ștefănescu
Cristina Dumitra
Ioan Grecu – elev al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău

Comentariile sunt închise.